În general, bășicile cu apă apar din cauza fricțiunii și transpirației. Straturile de piele se rod între ele, iar din această cauză apare un spațiu pe care organismul nostru, în mod natural, din motive de protecție, îl umple cu apă. Este vorba despre un mecanism de autoapărare, pentru a proteja straturile de dedesubt ale pielii.
Regula de bază este să spargi bășicile în primele 24 de ore după apariție. Folosește un ac sterilizat cu spirt. Nu înțepa direct pe verticală, ci ușor și încet, pe orizontală, astfel încât lichidul să se scurgă încet și să reduci riscul de infectare. Ulterior, poți aplica pe zona afectată mai multe remedii pe care le ai la îndemână în casă.
Aloe Vera are proprietăți naturale de vindecare a rănilor și este eficientă inclusiv în cazul bășicilor. Această plantă-minune este antiinflamatoare și reduce senzația de ardere și durere. Trebuie pur și simplu să aplici puțin gel de aloe pe porțiunea afectată și să-l lași să se usuce. Apoi, clătește cu apă caldă. Pentru a mări eficiența, poți face o mixtură cu ulei de vitamina E, care este foarte bun pentru tratarea rănilor. Fă astfel de tratamente de 2-3 ori pe zi, timp de 3-4 zile.
De asemenea, oțetul de mere îți poate fi de ajutor, pentru că are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii. Pune puțin oțet pe un disc de vată și șterge ușor zona afectată, după care lasă să se usuce. Dacă frige, diluează oțetul cu puțină apă.
Mai poți folosi uleiul de cocos. Acesta va reduce inflamația și durerea și îți va ajuta pielea să se regenereze mai rapid. Îl poți aplica de două ori pe zi. Mai poți unge cu el interiorul pantofilor, pentru a preveni astfel de neplăceri pe viitor.
Încearcă și mierea de albine. Unge porțiunea afectată de trei ori pe zi și las-o să-și facă efectul pentru 5-7 minute, după care clătește cu apă călduță. Aceasta nu doar va ameliora durerea și inflamația, dar și va ajuta la dispariția semnelor.
Poți folosi și pasta de dinți, care este utilă în cazul bășicilor pentru că are printre componentele sale bicarbonat de sodiu, peroxid de hidrogen, alcool și mentol. Datorită acestor ingrediente, durerea va scădea și vei scăpa și de mâncărime. Aplică puțină pe picior, dar las-o să se usuce bine pentru cel puțin două ore. Mare atenție însă. Nu folosi pastă de dinți pentru înălbire, sub formă de gel sau colorată. Este permisă doar cea albă.
Dacă apar semne de infecție, cu dureri mari și insuportabile, umflătură, roșeață, puroi și febră locală, consultați medicul pentru mai multe opțiuni de tratament.
Pentru a preveni apariția acestor bășici, înainte de a purta încălțăminte nouă sau incomodă, aplică pe picioare cremă foarte grasă, ulei de cocos sau vaselină. Poartă întotdeauna colanți sau șosete când iei o pereche nouă de pantofi. Păstrează-ți picioarele cât mai uscate. Pentru a scăpa de transpirație, poți folosi un antitranspirant pentru picioare sau o pudră.
Sursa: top10homeremedies.com