„Acești bolnavi au frecvent tulburări de ritm cardiac. În astfel de momente, inima face 250 de bătăi într-un minut. Bolnavii sunt foarte stresați. Le este frică să călătorească, să meargă la mare, la munte. Ei se întreabă mereu: Cum vor supraviețui unui eventual acces?”, a relatat pentru emedicina.md directorul Institutului de Cardiologie, Vitalie Moscalu.
„În sală sunt efectuate studii electrofiziologice intracardiace, care ne ajută să depistăm cauzele care declanșează aritmiile cardiace. Apoi, prin proceduri de radiofrecvență, numite ablații, cicatrizăm sau distrugem țesutul inimii care provoacă ritmul cardiac anormal. Metoda constă în introducerea cateterelor la nivelul inimii. Apoi, cordul este stimulat electric, pentru a provoca aritmia. Anomalia depistată în asemenea mod este distrusă cu ajutorul undelor de radiofrecvență transmise prin intermediul cateterelor. Altfel spus, este arsă porțiunea de țesut cardiac, care declanșează aritmia cardiacă”, a explicat Vitalie Moscalu.
Pentru crearea și dotarea sălii de tratament modern al aritmiilor cardiace, Guvernul a alocat 20 de milioane de lei. Totodată, medicii care efectuează aceste intervenții au făcut mai multe stagii la o instituție medicală din Cehia, specializată în tratamentul aritmiilor cardiace prin metode de electrofiziologie. Până în prezent, toate procedurile au fost realizate în comun cu doctorii cehi.
Echipa de medici din Cehia se află pentru a patra oară la Institutul de Cardiologie. În decurs de trei zile au fost efectuate opt intervenții. Joi, specialiștii vor opera încă doi pacienți, care suferă de aritmii cardiace.
Tratamentul costă până la 100 de mii de lei și este gratuit pentru deținătorii de polițe medicale. Potrivit Institutului de Cardiologie, pe lista de așteptare se află cel puțin 200 de moldoveni cu aritmii cardiace.