Emedicina Post Actualitate Agrișele, pomușoarele cu gust dulce-acrișor care te mențin tânăr și ager

Agrișele, pomușoarele cu gust dulce-acrișor care te mențin tânăr și ager

red and green gooseberry isolated on white background

Sunt mărunte și după formă ne amintesc de pepenii verzi în miniatură. Agrișele sunt niște pomușoare originare din Europa, dar care cresc în prezent și în Asia, Africa și America. Există cel puțin 2000 de tipuri, în diferite nuanțe de verde, galben, roșu și negru. Au un gust inconfundabil dulce-acrișor și pot fi utilizate atât la prepararea deserturilor, cât și a sosurilor pentru a da o savoare deosebită bucatelor din carne. Proprietățile agrișelor sunt oarecum subapreciate, în defavoarea coacăzelor, deși acestea nu conțin mai puține substanțe nutritive importante. Există studii care au demonstrat eficiența acestor pomușoare în tratarea cancerului, diabetului, bolilor cardiovasculare și digestive. Agrișele conțin o mulțime de vitamine și minerale, dar și acizi grași Omega-3 și Omega-6, ceea ce le face foarte nutritive pentru organism. Sunt bogate în vitaminele A, B5, B6, B1, precum și minerale cum ar fi calciu, magneziu, potasiu, fosfor și mangan. De asemenea, conținutul ridicat de fier ajută la prevenirea anemiei și asigură buna circulație a sângelui.

Remediu împotriva cancerului. Agrișele sunt bogate în flavonoide și antocianidine, compuși care aduc numeroase beneficii pentru sănătate, mai ales împotriva bolilor neurologice, diverse inflamații, îmbătrânirii și chiar cancerului. Conțin și o cantitate importantă de antioxidanți, precum fibre, care ajută organismului să prevină apariția tumorilor, în special a cancerului de colon. De asemenea, unele cercetări au demonstrat că agrișele pot contribui la oprirea creșterii tumorilor în cazul cancerului la sân.

Întărește imunitatea. Aceste pomușoare conțin de 20 de ori mai multă vitamina C decât portocalele. În 100 de grame de agrișe sunt 70 la sută din doza zilnică recomandată de acest compus. Prin urmare, sunt indicate pentru a întări capacitatea organismului de a se apăra de boli, de a rezista în fața infecțiilor și virusurilor. De asemenea, dețin proprietăți antibacteriene și astringente, care fac organismul mai rezistent.

Bune pentru vedere. Agrișele sunt foarte bogate în vitamina A. 100 de grame de aceste pomușoare acoperă 10 la sută din doza zilnică recomandată de vitamina A. Acesta este un mare beneficiu pentru sănătatea ochilor. Mai mult, unele studii au demonstrat că agrișele sunt bune pentru tratarea conjunctivitei și pot preveni apariția cataractei. Aceste fructe reduc hipertensiunea intraoculară, care este una dintre cauzele apariției glaucomului.

Pentru înfrumusețare. Au proprietăți tonifiante pentru piele, iar o dietă bogată în agrișe este foarte bună pentru estomparea și prevenirea apariției ridurilor. Sunt bogate în substanțe nutritive și vitamine care stimulează creșterea părului și întărirea unghiilor.

Pentru menținerea tinereții și sănătății sistemului nervos. Ca și alte pomușoare, agrișele au puternice proprietăți antioxidante, foarte necesare pentru lupta cu stresul oxidativ, una dintre cele mai importante cauze ale îmbătrânirii. De aceea, consumul regulat de agrișe este foarte bun pentru menținerea organismului în formă și pentru păstrarea tinereții. De asemenea, au proprietăți de relaxare și calmare, care ajută la prelungirea vieții. Sunt foarte bune și pentru îmbunătățirea calității somnului.

Leac pentru diabet. Agrișele stimulează celulele să producă hormonul insulină. Această proprietate este benefică în special pentru bolnavii de diabet, pentru că pomușoarele reduc nivelul glucozei în sânge și mențin sub control glicemia. Se întâmplă datorită conținutului de crom, un mineral esențial în tratamentul diabetului.

Digestie. Sunt indicate și pentru cei care au probleme cu digestia. Agrișele au efect ușor laxativ. De asemenea, sunt eficiente în cazul celor afectați de arsuri stomacale. Consumul regulat de agrișe este benefic pentru intestine și stomac și ajută la tratarea gastritei și ulcerului.

Cazurile de alergie sau intoleranță la agrișe sunt foarte rare. Aceste pomușoare pot fi consumate fără grijă și chiar sunt recomandate în timpul sarcinii. Totuși, nu faceți exces, pentru că sunt bogate în fructoză. Consumate în exces, poate afecta sănătatea.

Sursa:

  • homeremedyshop.com
  • nutrition-and-you.com
  • draxe.com, foodfacts.mercola.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version