Potrivit Ministerului Sănătății, vaccinurile oferite de CVA sunt certificate de Organizația Mondială a Sănătății. Preparatele vor fi recepționate de Centrul Național de Sănătate Publică și distribuite instituțiilor medicale primare.
Vaccinurile antigripale vor fi administrate gratuit persoanelor cu un sistem imunitar slăbit. Vorbim despre copii, gravide, bătrâni, bolnavii care suferă de afecțiuni renale, cardiace, pulmonare, hepatice și diabet. Acești oameni riscă să facă complicații grave și chiar să moară, dacă se îmbolnăvesc de gripă.
De asemenea, imunizați vor fi angajații Serviciului Protecției Civile și Situații Excepționale, Serviciului Vamal, instituțiilor de asistență socială, care riscă să contracte ușor infecția în procesul de activitate.
Organismul devine imun în fața virusului gripal în decurs de două săptămâni după administrarea vaccinului. Ca urmare, o persoană imunizată va fi protejată de gripă pe parcursul întregului sezon rece. Există riscul de îmbolnăvire și după vaccinare, însă în acest caz infecția gripală poate fi tratată ușor.
Gripa debutează brusc și se manifestă prin febră ridicată, dureri musculare, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, tuse uscată, durere în gât.
În perioada 2015-2016, CVE a donat țării noastre 350 de mii de doze de vaccin antigripal. Preparatele administrate pacienților nu au provocat reacții adverse.
1130 de persoane, dintre care peste 600 de copii s-au îmbolnăvit de gripă în sezonul rece 2016-2017.