Primăvara nu este doar anotimpul renașterii, ci și cel care favorizează apariția și acutizarea alergiilor la persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Reacțiile alergice sunt provocate de polenul pomilor și arbuștilor, care pătrunde în organism prin aerul inspirat. Medicii avertizează că ignorarea simptomelor are consecințe grave asupra sănătății.
Alergiile generate de polen provoacă, pe termen lung, rinita alergică, care reprezintă o inflamație cronică a mucoasei nazale, și astmul bronșic.
Prin urmare, pacienții nu bănuiesc că sunt alergici la polen și administrează preparate împotriva infecțiilor virale. Iar ajutorul unui medic alergolog îl solicită deja în ultima instanță, când starea de sănătate se agravează. Este și cazul Verei Tărâță, o pacientă în vârstă de 66 de ani, care urmează tratament la Spitalul Clinic Republican.
În cele din urmă, alergia netratată i-a provocat Verei Tărâță astm bronşic. De 20 de ani este dependentă de medicamente. „De două ori pe an sunt spitalizată. Primesc tratament la Spitalul Clinic Republican și la Spitalul din Anenii Noi. Mi se umflă fața, mi se astupă urechile și mă sufoc. Este groaznic”, povestește Vera Tărâță.
Organismul percepe polenul ca pe ceva periculos. În consecință, produce anticorpi, care declanșează reacțiile alergice. Potrivit alergologului Mariana Casapciuc, problema apare la oamenii cu afecțiuni autoimune sau predispuse genetic. Tratamentul alergiilor provocate de polen înlătură doar simptomele. Inițierea precoce a terapiei nu permite însă acutizarea stărilor alergice. Medicii le recomandă persoanelor cu alergii din cauza polenului să facă duș și să-și spele hainele imediat ce au intrat în casă. Totodată, un climatizator cu biofiltru și menținerea curățeniei în locuință va asigura starea de bine a acestora.
De asemenea, stresul și alte maladii pot favoriza apariția alergiilor.
Statisticile Spitalului Clinic Republican arată că, în ultimii trei ani, peste 300 de pacienți au fost internați cu diagnosticul de rinită alergică.