Câteva picături de sânge îi pot da ritm inimii unui bolnav, pot salva o viață. Multe spitale din lume se confruntă cu deficit de sânge și componente sanguine. Sunt organizate mii de campanii prin care oamenii sunt îndemnați să doneze sânge, întrucât acesta este un produs care nu poate fi cumpărat și care poate fi obținut numai prin bunăvoința celor de lângă noi.
Numărul donatorilor voluntari de sânge din Moldova este în creștere, arată datele Centrului Național de Transfuzie a Sângelui (CNTS). În 2015, aproximativ 60 de mii de moldoveni au donat sânge, cu peste șase mii mai mulți decât în 2014. În total, anul trecut, aproape 80 de mii de oameni au făcut acest gest nobil, fiind efectuate în jur de 133 de mii de transfuzii. La CNTS se adresează, zilnic, în jur de 150 de donatori. Cu toate acestea, autoritățile îndeamnă tot mai mulți oameni să facă această faptă bună, care oferă o șansă la viață.
La sfârșitul anului trecut, în urma incendiului de la clubul Colectiv din București, în țara noastră s-a desfășurat o amplă campanie de donare a sângelui. Peste 1.700 de oameni au oferit sânge pentru victimele incendiului. Acțiunea a fost coordonată de Ministerul Sănătății.
Serviciile de donații din țările lumii apelează la mai multe metode ca să-i convingă pe cetățeni să doneze sânge. În țara noastră, donatorii obțin în schimb o zi liberă. În plus, potrivit Legii cu privire la donarea de sânge, cei care au minimum nouă donări, în ultimii trei ani, și continuă să facă acest lucru li se garantează plata certificatelor medicale în proporție de sută la sută pentru orice boală sau traumatism, indiferent de vechimea în muncă. Facilitățile nu se opresc însă aici.
Donatorii de sânge din Suedia află prin sms ori de câte ori salvează o viață
„Îți mulțumim! Sângele pe care l-ai donat în data de 26 mai 2015 tocmai a salvat viața unui pacient. Cu multă recunoștință, Centrul de Transfuzie al Sângelui”, așa arată unul dintre mesajele transmise donatorilor.
Inițiativa autorităților suedeze a ajuns să fie discutată intens și pe rețelele de socializare, în special în rândul tinerilor, în acest fel fiind adusă în atenție problema lipsei donatorilor de sânge.
Vârsta admisibilă pentru a fi donator este între 18 și 60 de ani, iar greutatea minimă a corpului trebuie să fie de 50 de kilograme.