Emedicina Post Actualitate Autoritățile din sănătate au declarat război celor care sunt împotriva vaccinării

Autoritățile din sănătate au declarat război celor care sunt împotriva vaccinării

Vaccination

Autoritățile din domeniul sănătății își propun, în următorii trei ani, să crească cu cinci la sută rata imunizării. În acest scop, vor fi lansate campanii de comunicare privind importanța vaccinării pentru părinți, persoane care dețin tutela asupra copiilor, lucrători medicali și reprezentanți ai autorităților publice locale. Măsura este prevăzută într-o strategie de comunicare elaborată de UNICEF Moldova și aprobată de Ministerul Sănătății. În asemenea mod, autoritățile vor să combată orice argument antivaccin, mișcare care a luat amploare în 2009. Din cauza convingerilor greșite, mai mulți părinți au refuzat să-și vaccineze copiii, fapt ce a dus la diminuarea ratei de imunizare.

Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, în perioada 2003-2008 acest indicator era de 98 la sută. În prezent, rata de imunizare la nivel național este de 90 la sută. Din această cauză, în decursul anilor 2012 – 2013 au fost înregistrate 31 cazuri de rujeolă. Infecția a fost transmisă de către persoane nevaccinate. De asemenea, a crescut numărul bolnavilor de tuse convulsivă. Dacă în 2010 au fost înregistrate 31 de cazuri, atunci, patru ani mai târziu, acest  număr a ajuns la 188. 80 la sută dintre copii bolnavi erau nevaccinați.

Foto: Ruxanda Glavan

Fiecare copil are dreptul la o viață sănătoasă, iar vaccinarea este una dintre măsurile eficiente care îl poate proteja de boli. Copiii sub cinci ani sunt, în mod special, expuși riscului de a dezvolta complicații serioase și chiar să moară din cauza maladiilor care pot fi prevenite prin vaccinare. Astfel, imunizarea protejează copiii de boli și blochează răspândirea infecțiilor. Ca urmare, aceasta  asigură protecția persoanelor pentru care vaccinarea este contraindicată”, a declarat pentru emedicina.md ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Suplimentar măsurilor de combatere a mișcării antivaccinare, Ministerul Sănătății își asumă responsabilitatea de a asigura populația cu vaccinuri de calitate, aprobate de Organizația Mondială a Sănătății și să îmbunătățească condițiile de păstrare a preparatelor.

De asemenea, în noiembrie 2017, țara noastră va primi gratuit din partea Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizare produse împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV), care va permite prevenirea cancerului de col uterin. Astfel, aproximativ 15000 de fetițe, cu vârsta de 10 ani, vor fi vaccinate gratuit pe parcursul anilor 2017-2018 împotriva virusului HPV. Deja în 2019-2025, statul va cumpăra acest vaccin la un preț redus, prin intermediul UNICEF.

Totodată, bugetul destinat pentru imunizarea populației împotriva bolilor infecțioase va crește constant. În acest scop, statul va aloca peste 40 de milioane de lei în următorii trei ani, cu circa 12 milioane de lei mai mult decât în prezent. Pe termen lung, aceste măsuri vor reduce din povara financiară provocată de tratamentul maladiilor.

Până în prezent, în Republica Moldova au fost implementate patru programe naționale de imunizări. Măsurile aplicate au contribuit la eliminarea poliomielitei. De asemenea, în perioada 2011-2015 nu au fost înregistrate cazuri de tetanos, difterie și rubeolă. Față de acum două decenii, numărul bolnavilor de oreion a fost redus de la aproape 1000 la 70, iar a pacienților cu hepatită virală B, de la 751 la 40.

Acum zece ani, anual, erau înregistrate 117 cazuri de tuse convulsivă. În prezent, acest număr s-a redus la jumătate. Totodată, în urma implementării vaccinului contra infecției rotavirale, boala afectează în prezent puțin peste 200 de persoane, în fiecare an. Până în 2012 însă, peste 700 de oameni se îmbolnăveau în fiecare an. Datorită imunizărilor, numărul de decese în rândul copiilor cu vârsta de până la cinci ani a scăzut de două ori.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, imunizarea oferă protecție împotriva a 26 de maladii. De asemenea, profilaxia infecțiilor contribuie la diminuarea rezistenței la antibiotice, fenomen care pune în pericol viața oamenilor. Totodată, 1,5 milioane de oameni din întreaga lume mor anual din cauza bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.

În perioada 24-30 aprilie, statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății marchează „Săptămâna Mondială a Imunizării”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version