„Când am implementat schemele moderne de tratament, unii dintre bolnavi și medici au fost reticenți. Dar acum, oricine se poate convinge: medicamentele pe care le-au administrat pacienții și-au făcut efectul. Și persoanele care s-au tratat pot confirma acest adevăr. Încurajez toți pacienții de hepatită virală C să aibă încredere în tratamentele moderne asigurate de autorități, dar și în medici”, a anunțat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul unei conferințe de presă.
Primele dosare care au ajuns la comisia ministerului Sănătății au fost depuse de 22 de bolnavi din raionul Rezina. Aceștia au fost primii care au finalizat cu succes tratamentul.
Beneficiarii terapiei moderne au spus că nu mai sperau să se vindece vreodată. Ei consideră un miracol faptul că după o lună de tratament au învins boala.
Ministerul Sănătății a anunțat la sfârșitul anului 2016 că au fost achiziționate medicamente moderne pentru hepatita virală C. Atunci a fost creată o comisie, responsabilă de recepționarea dosarelor bolnavilor și indicarea tratamentului. Medicamentele administrate anterior nu tratau maladia, ci doar mențineau funcțiile ficatului. Deoarece erau scumpe, puțini pacienți beneficiau gratuit de aceste preparate. Astfel, la sfârșitul anului 2016 pe lista de așteptare se aflau aproape trei mii de bolnavi, dintre care mulți erau în stare gravă.
Terapia cu medicamentele noi costă între 6000 de lei și 9000 mii de lei și este disponibilă pentru toți bolnavii de hepatită virală C, inclusiv ciroze. În plus, aceasta nu provoacă reacții adverse și tratează infecția în decurs de până la două luni. Până în prezent, comisia ministerului Sănătății a recepționat 5230 de dosare de la pacienți.