Chiar dacă este o băutură alcoolică, nu este una dăunătoare. Asta numai dacă, bineînțeles, nu este consumată în exces. Șampania a fost considerată mult timp elixirul longevității. Au fost create chiar și șampanii-medicamente, prescrise diabeticilor, în cazul unor boli neurologice sau a celor care suferă de gută.
Ceea ce bem noi de sărbători este mai degrabă vin spumant, nu șampanie veritabilă. Cea din urmă este cea care se obține în condițiile caracteristice regiunii Champagne din Franța, unde a și fost descoperită de către Dom Pérignon. Din cauza climei reci, vinul nu era fermentat complet și, prin urmare, acesta ajungea la a doua fermentare, primăvara, după îmbuteliere.
Face bine inimii. Este vorba, în special, de vinul spumant obținut din struguri roșii. Polifenolii conținuți în acesta sunt niște antioxidanți care pot reduce tensiunea arterială și preveni problemele cardiace. Acești compuși au efect vasodilatator și stimulează circulația sângelui în inimă și creier.
Te îmbată repede. Consumul excesiv de alcool este foarte dăunător pentru sănătate, de aceea faptul că șampania te îmbată repede reprezintă un avantaj. Nu e nevoie să bei foarte mult, ca să te relaxezi și să te binedispui, mai ales de sărbători când ai mare nevoie să scapi de nervozitatea zilnică. Totul se datorează bulelor, potrivit oamenilor de știință.
Face bine pielii. Șampania poate fi utilizată și în scop cosmetologic. Dermatologii spun că vinul spumant ajută la curățarea pielii, pentru eliminarea toxinelor cu ajutorul antioxidanților pe care îi conține. De asemenea, acidul tartaric din șampanie ameliorează textura pielii, ajută la înnoirea celulelor și exfoliază. Este foarte bună pentru cei cu piele grasă, pentru că are și proprietăți antibacteriene și previne apariția coșurilor.
Un bun diuretic. Vinul spumant este bun și în cazul afecțiunilor căilor urinare, pentru că este un diuretic destul de eficient. Acest lucru contribuie la eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, șampania este bogată în săruri minerale, precum potasiu, calciu și magneziu.
Bună și în curele de slăbit. Dacă nu vreți să vă pomeniți după sărbători cu multe kilograme în plus, optați pentru șampanie în loc de vin sau bere. Este una dintre băuturile alcoolice cu cele mai puține calorii, doar 70-80 la 100 de grame, iar asta înseamnă că îngrașă mai puțin. Totuși, este indicat să alegeți șampania brută, care conține mai puțin zahăr decât cea demidulce.
Pentru a beneficia de toate proprietățile bune enumerate mai sus, trebuie să respectați regula de aur: alcoolul poate fi consumat doar în cantități moderate! Norma este de două-trei pahare cu vin spumant pe săptămână.
Sursa:
- greatist.com
- standard.co.uk
- lifehack.org
- telegraph.co.uk