Chiar dacă este numită salată, ceea ce prin definiție ar fi o mâncare ușoară, Olivier-ul este, de fapt, destul de consistent și ne poate crea disconfort la stomac. Rețeta originală este mai sănătoasă, dar și mult mai scumpă. Potrivit acesteia, pentru salata Olivier e nevoie de:
Ieruncile sunt păsări sălbatice, delicatese, care seamănă cu potârnichile și fiind foarte rar întâlnite, dar care erau nelipsite din meniurile regale de pe vremuri. Întrucât carnea acestei păsări poate fi obținută numai dacă mergi la vânătoare, o puteți înlocui cu carnea de pui sau vită, care va fi mult mai sănătoasă decât salamul din comerț pe care obișnuim să îl folosim în salata Olivier și care, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, ne poate îmbolnăvi de cancer.
Caviarul este un produs foarte scump și care a fost exclus din salata Olivier anume pentru că în fosta URSS era foarte greu de găsit. Totuși, dacă ne permitem de sărbători să ne alintăm puțin, atunci trebuie să știm că această delicatesă este un adevărat elixir pentru sănătate, datorită conținutului de minerale esențiale, vitamine și acizi grași.
Frunzele de salată vor oferi încă un plus de vitamine Olivier-ului pe care îl veți pune pe masa de Revelion, mai ales că în mijlocul iernii avem nevoie de alimente bogate în nutrienți valoroși. Acestea sunt foarte bune în tratarea anemiei, pentru insomnie, dureri de cap, pentru ameliorarea disfuncțiilor sexuale și pentru sănătatea oaselor. Pentru că în perioada sovietică nu erau în magazine, frunzele de salată au fost înlocuite cu mazărea conservată. Alternativa nu e cea mai rea, pentru că și mazărea este bună pentru sănătate, mai ales pentru sistemul cardiovascular, cel digestiv, pentru oase și vedere. Așa că, pentru o salată mai sănătoasă, puteți combina ambele ingrediente.
Cornișonii murați au fost înlocuiți cu castraveții murați. Și unii și alții oferă un gust ușor acrișor salatei și sunt de neînlocuit într-un Olivier veritabil. Murăturile, în general, sunt o sursă importantă de calciu, magneziu și fier.
Caperele sunt mugurii unui arbust care crește în zona mediteraneeană, așa că nu e greu să ne dăm seama de ce a dispărut din rețeta salatei, care a ajuns în zilele noastre. Se găsesc, de obicei, în stare conservată. Le puteți adăuga fără grijă în Olivier, pentru că sunt bogate în antioxidanți, protejează inima de boli, întăresc oasele și dinții și sunt bune pentru digestie.
Pentru că salata Olivier nu poate fi servită fără maioneză, optați pentru cea de casă. Maioneza originală de Provence trebuie făcută din ulei de măsline, care se bate bine-bine cu gălbenuș de ou și puțin oțet. Aceasta este mult mai sănătoasă decât cea din comerț, care conține conservanți, coloranți, emulgatori și agenți de îngroșare, pentru a-i da gust. Optați pentru uleiul nerafinat și veți păstra aroma inconfundabilă a măslinilor care cresc pe colinele franceze.