Prosoapele de baie nu sunt chiar atât de curate și proaspete pe cât am crede. Ne referim, evident, la cele pe care le-a folosiți cel puțin o dată după ce am făcut duș. Potrivit microbiologilor și patologilor de la University School of Medicine din New York, citați de discovery.ro, prosoapele ude le creează condiții ideale bacteriilor, ciupercilor și celulelor moarte ale pielii.
Deși cercetătorii spun că majoritatea acestor germeni nu ne pot face rău, mai ales pentru că provin din și de pe organismul nostru, ele se înmulțesc într-un ritm accelerat. Chiar și dacă este uscat complet după utilizare, bacteriile oricum rămân pe el. De aceea, un prosop trebuie spălat după ce l-ai folosit de cel mult trei ori.
Cercetătorii mai spun că bacteriile de pe prosoapele de baie se înmulțesc atât de repede din cauza mediului propice pentru acestea – apă, temperaturi ridicate, oxigen, hrană și un pH neutru, iar corpul uman asigură toate aceste condiții ideale. Atunci când ștergi umezeala de pe corp cu ajutorul prosopului, microbii și diferite secreții se depun pe acesta. Celulele moarte sunt hrană pentru microbi, iar umezeala le servește drept apă cu pH neutru.
Așadar, prosoapele de baie nu sunt nici pe departe niște accesorii sigure, mai ales dacă unul și același prosop este utilizat de mai mulți membri ai familiei. Pentru a ne feri de eventuale pericole, fiecare ar trebui să aibă propriul prosop și să se asigure că-l schimbă la timp.