Trebuie să mănânci corect, dacă vrei să trăiești mai mult. Nu este un secret că, în anumite zone ale globului, oamenii trăiesc mai mult. Cum le reușește? Un studiu recent a răspuns parțial la această întrebare. Așa că, data viitoare când mergi în vacanță, ai putea să descoperi câteva dintre secretele unei vieți lungi și sănătoase, dacă vei alege destinația potrivită. Nu este vorba doar despre poziția geografică sau aerul pe care îl respiri, ci despre modul de viață. În anumite părți ale lumii, mulți dintre vârstnici sunt sănătoși și activi chiar și după ce au atins vârsta de 100 de ani. Unii specialiști cred că aceasta se datorează în mare parte alimentației.
„Sunt cinci culturi pe glob cu cei mai mulți centenari. Acolo, oamenii respectă anumite standarde”, constată David Katz, președintele American College of Lifestyle Medicine. Este vorba despre așa-numitele „zone albastre” care se află în Europa, America de Sud, Asia și SUA, unde oamenii trăiesc mai mult și se suferă mai puțin de boli cronice.
„Acești oameni consumă în special alimente vegetale cât mai puțin procesate. Astăzi, dieta noastră este foarte diferită de cea nativă, normală”, afirmă David Katz. Medicul amintește faptul că mâncarea procesată, promovată intens în Occident, duce la cancer, obezitate, diabet și alte maladii grave. În schimb, în unele colțuri ale lumii, oamenii trăiesc peste 100 de ani, pentru că mănâncă produse precum cereale integrale, legume, fibre și proteine luate în mare parte din pește.
Okinawa, Japonia
Această insulă a devenit sinonimul longevității. Se asociază cu imaginea unor bătrânei zâmbitori, pe care vârsta nu-i împiedică să se cațăre pe munte. Având marea albastră plină cu pește proaspăt lângă ei, aceștia nu au cum să nu se alimentează corect.„Dieta din Okinawa constă în mult legume, orez și pește”, spune Alice Ammerman, specialist în alimentație publică sănătoasă de la Universitatea din Carolina de Nord. Bucatele sunt bazate pe produse vegetale, fiind folosite ingrediente prăjite la wok. În așa mod, ies delicii bogate în proteine și sărate în calorii. Potrivit profesorului Ammerman, japonezii din Okinawa consumă și carne, dar nu fac din asta partea cea mai importantă a mesei. Medicul mai spune că această cultură nu se bazează pe excese, ci pe calitatea și aprecierea mâncării.
Peninsula Nicoya, Costa Rica
În această bucătărie predomină boboasele și tuberculii, în special cartofii dulci crescuți în zonă. Aceste alimente sunt consumate uneori cu o porție mică de carne, care oferă energie. Cercetătorii spun că nu este vorba doar despre longevitate, ci și despre vitalitate. În toate „zonele albastre” analizate oamenii nu doar trăiesc mai mult, ci rămân activi până în ultimele zile de viață.
Condimentele din Asia
Lu Qi, medic nutriționist din cadrul Universității din Harvard, cercetează care sunt beneficiile condimentelor pentru a reduce mortalitatea. „Unele substanțe nutritive, precum capsaicina conținută în ardeii iuți, sunt bune pentru sănătate, dar mai trebuie studiate efectele acestora”, afirmă specialistul. Pe de altă parte, autorii raportului spun că unele condimente precum turmericul și ghimbirul au efecte antiinflamatorii și antibacteriene, care pot contribui la creșterea longevității. De asemenea, un alt aspect ține de produsele cărora li se potrivesc aceste condimente. Spre exemplu, turmericul oferă un deliciu deosebit legumelor.
Sardinia, Italia și Ikaria, Grecia
„Ambele regiuni sunt agrare, oamenii muncesc pe câmp și cultivă legume și fructe”, spune David Katz. Acest obicei are două beneficii majore: menține localnicii în formă și îi asigură cu alimente proaspete. „Dieta mediteraneană îmbină mai multe regimuri alimentare sănătoase. Este bogată în pește, legume, cereale integrale și implică și un consum moderat de alcool”, afirmă Lu Qi. Această dietă scade riscul apariției bolilor cardiovasculare. Un alt avantaj al modului de viață din aceste regiuni este dimensiunea porțiilor, care sunt considerabil mai mici decât în alte zone ale globului.
Loma Linda, California
Este vorba despre o comunitate care duce un mod de viață diferit de restul americanilor. A fost înființată cam acum 200 de ani și include adepți ai adventismului. Comunitatea promovează un stil de viață sănătos ca principiu al credinței. Acești oameni trăiesc, în medie, cu 10 ani mai mult decât restul populației din SUA. Ei evită la maximum carnea, alcoolul și lactatele. Dieta lor este săracă în grăsimi și este bazată pe produse vegetale.