Potrivit unor studii internaționale, vinul care este încă în proces de fermentare are în componență cel puțin 14 substanțe zaharidice, care ar avea un rol important în întărirea ficatului. Datorită acestor compuși, crește capacitatea de oxigenare a celulelor hepatice. Totuși, aceste beneficii urmează să mai fie studiate. Unii medici mai spun că tulburelul ar putea avea efecte benefice în cazul bolnavilor de gută sau artroză și ar fi de folos pentru sistemul digestiv, fiindcă are efect laxativ și diuretic.
Specialiștii îndeamnă unii bolnavi să evite mustul în totalitate, în special cei care suferă de diabet. Mare atenție și la siluetă. Tulburelul are un aport caloric destul de mare și trebuie consumat precum un desert. „Pentru a nu dăuna sănătății putem bea câte 200 de ml de două ori pe săptămână, dar neapărat după mesele principale, care includ carne, pește. Nicidecum nu îl consumați pe stomacul gol sau înainte de mâncare”, ne îndeamnă nutriţionista Victoria Babiţchi.
O altă problemă care pune în pericol, în special viețile moldovenilor, este intoxicația cu dioxid de carbon în încăperile în care se fermentează vinul. Medicul Eugen Buceaţchi de la Spitalul „Sfânta Treime” din Capitală spune că de vină este proasta aerisire beciurilor. Ca să vă puteți proteja în astfel de situații, toxicologul explică simptomele: „În funcție de cât de concentrat este dioxidul de carbon în încăpere, omul își poate pierde cunoștința imediat sau treptat. Victima simte dureri de cap, vertij, amețeli. Puteți simți mirosul dulceag specific acestui compus chimic. Dacă aveți senzație de amețeală într-un beci în care sunt butoaie cu tulburel, ieșiți imediat”.
Medicul mai spune că antidotul intoxicației cu dioxid de carbon este oxigenul. De aceea, specialistul avertizează oamenii să nu intre în încăperile în care și-a pierdut cunoștința victima, ci să sune imediat la urgență. Pentru a evita tragediile, toxicologul vă îndeamnă să aerisiți beciurile. O metodă de verificare a concentrației de dioxid de carbon în aer este lumânarea aprinsă, pe care o puteți lua cu voi în interior. Dacă aceasta se stinge, ieșiți imediat din încăpere pentru că vă puteți pune viața în pericol din cauza lipsei de oxigen.