Emedicina Post Bine de știut Gutuia, fructul care ne luminează toamnele

Gutuia, fructul care ne luminează toamnele

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

Niciun alt fruct, poate cu excepția strugurelui, nu este asociat atât de tare cu toamna decât gutuia. Pe lângă gustul inconfundabil dulce-acrișor, acest fruct are beneficii miraculoase pentru sănătate, de aceea n-ar trebui să lipsească din alimentația sezonului rece. Deși conținutul nutritiv al gutuii este mai mic, având mai puține vitamine și minerale, totuși, acest fruct conține importante cantități de fibre, are proprietăți dezinfectante și favorizează eliminarea acidului uric. 

Gutuile – eficiente în tratarea afecțiunilor digestive

Gutuia trebuie consumată pentru proprietățile sale antiinflamatorii, astringente, analgezice și digestive. Mai mult, miezul de gutuie era folosit din cele mai vechi timpuri în țările din Orientul Apropiat, în cazul afecțiunilor tubului digestiv, însoțite de diaree și hemoragii, iar medicina tibetană consideră că nu există un remediu mai bun decât gutuia în cazul bolilor de urechi. Infuzia preparată din coaja gutuiului este utilizată în tratamentul ulcerului.

Gutuile netezesc ridurile

Vitaminele B1, B2, C, carotina și aminoacizii pe care le conține gutuia netezesc ridurile și hidratează tenul. Pe de altă parte, fructul poate fi consumat de persoanele care urmează cure de slăbire sau vor să se mențină în formă. Pentru a obține efecte terapeutice, de la gutui se folosesc atât gutuile, cât și frunzele.

Gutuile stimulează pofta de mâncare și tratează infecțiile respiratorii

Sub formă de decoct, gutuile pot fi utilizate în cazurile de diaree la copii, în stări de greață sau dureri articulare. Soluția poate fi obținută în felul următor: se fierb timp de 5 minute în 250 mililitri de apă câteva bucăți de gutuie, la foc mic. Se bea călduț, eventual îndulcit. De asemenea, gemul, dulceața și marmelada pregătite din gutui sunt absolut delicioase și sunt recomandate în special în tratarea afecțiunilor inflamatorii ale intestinului. Și sucul din gutui e la fel de benefic și gustos. Acesta se pregătește din fructe bine coapte și are proprietăți fortifiante și este antiseptic. Sucul de gutuie este recomandat anemicilor, cardiacilor și astmaticilor. Poate fi băut în doze de câte o jumătate de pahar, înainte de masă.

Lampă „antidepresivă” la fereastră

Și nu în ultimul rând, gutuia poate fi utilizată ca element de decor în casă. Aceste fructe nu doar ne înfrumusețează camerele. Substanțele eterice care se găsesc în gutui au proprietăți antidepresive, influențează favorabil asupra psihicului, îmbunătățindu-ne starea de spirit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version