Elimină toxinele și neutralizează radicalii liberi. Caisele conțin antioxidanți puternici din categoria carotenoizilor. Anume beta-carotenul este cel care le oferă fructelor culoarea galben-portocaliu. Proprietățile antioxidanților este de a proteja organismul de acțiunea radicalilor liberi, care pot afecta țesuturile și celulele corpului și pot duce la dezvoltarea tumorilor canceroase. Caisele conțin licopen, antioxidant care previne cancerul, în special cel de prostată. Caisele consumate în mod regulat contribuie la eliminarea toxinelor din organism, fiind un produs recomandat în curele de detoxificare.
Protejează vederea. Carotenoizii sunt esențiali și pentru vedere, același efect îl are și un alt compus fitochimic numit luteina-zeaxantina. Aceste substanțe nutritive protejează retina în fața razelor ultraviolete. Studiile au demonstrat că oamenii care consumă alimente bogate în aceste substanțe sunt mai puțin expuse riscului de a face cataractă sau de a dezvolta boli oftalmologice degenerative.
Proprietăți antiinflamatoare. Sunt bogate în catechine, niște fitonutrienți care se găsesc în cantități mari în ceaiul verde. Acești flavonoizi oferă proprietăți antiinflamatoare, pentru că inhibă activitatea unei enzime implicate în acest proces. Caisele sunt bogate și în vitamina C, care întărește imunitatea și păzește organismul de viroze și infecții.
Îți asigură o digestie ușoară. Caisele au un conținut ridicat de fibre, esențiale pentru un proces digestiv fără probleme. Datorită acestora, tranzitul intestinal este bun și fără tulburări digestive. Caisele sunt recomandate și celor care suferă de constipație, pentru că au un efect ușor laxativ. Fructele mai conțin fibre solubile, care ajută la descompunerea acizilor grași.
Îți mențin inima sănătoasă. Proprietățile benefice ale substanțelor din caise sunt bune și pentru inimă, pentru că reglează conținutul de colesterol în sânge. Totodată, un consum regulat de astfel de fructe contribuie la normalizarea ritmului cardiac și apără sistemul cardiovascular de o mulțime de afecțiuni, printre care atacul cerebral, infarctul și ateroscleroza (afecțiune caracterizată prin întărirea și îngustarea arterelor).
De mare ajutor în curele de slăbire. Sunt dulci și aromate, fiind un desert excelent pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus. Caisele conțin puține calorii, dar sunt sățioase, motiv pentru care le puteți consuma zilnic, fără să vă faceți griji pentru siluetă.
Sursa: whfoods.com