Anotimpul bălăcelilor este în toi în mări și oceane. Știm cu toții că apa mării, aerul și nisipul sunt excelente pentru sănătate. Bogată în 84 de elemente chimice, care se găsesc în organismul nostru, săruri minerale, vitamine și aminoacizi, apa de mare acționează uimitor asupra pielii, părului, tratează oboseala, migrenele, depresia și alte afecțiuni. În același timp, apa este bogată în microorganisme vii, care produc substanțe antibiotice, antibacteriene și antimicrobiene. Apa mării a început să fie utilizată în scopuri medicinale încă din secolul IV î. Hr., când Hipocrate a folosit pentru prima oară cuvântul ”thalassotherapie”, care înseamnă ”vindecare prin apa de mare”. De asemenea, nisipul este excelent pentru tonifierea musculaturii. Așa că mergeți cât mai mult desculț pe nisipul cald. Iar aerul marin tratează bolile aparatului respirator.
Beneficii pentru piele. În toate centrele spa din întreaga lume, sarea marină este utilizată în tratamentele de înfrumusețare și masaj. De ce? Pentru că sarea din apa de mare ajută la eliminarea toxinelor din piele și acționează ca un exfoliant natural – te scapă de celulele moarte și contribuie la formarea altor noi.
Apa de mare aprovizionează pielea cu minerale. Magneziul contribuie la hidratare și face ca pielea să arate strălucitor. Unul dintre cele mai importante beneficii ale sării marine este că tratează pielea iritată și uscată. Apa de mare reduce inflamațiile și vindecă afecțiunile dermatologice, precum dermatita atopică, psoriazisul și eczema. Are și proprietăți antiseptice, care ajută la cicatrizarea rănilor și zgârieturilor mici, datorită sării și clorurii de potasiu.
Efect minunat asupra imunității. Înotul în mare contribuie esențial la starea generală de sănătate. Un studiu recent a demonstrat că roșiile crescute cu apă de mare aveau un conținut mai ridicat de antioxidanți decât cele udate doar cu apă dulce. Fiind foarte bogată în multe elemente vitale, apa de mare are capacitatea de a activa mecanismul de vindecare a organismului și stimula sistemul imunitar. În timpul unei băi în mare, porii se deschid, ceea ce duce la eliminarea toxinelor din organism, care provoacă apariția a numeroase boli.
De asemenea, apa de mare crește nivelul oxigenului în sistemul circulator și, astfel, mărește cantitatea elementelor necesare organismului pentru a lupta împotriva radicalilor liberi. Apa de mare conține și iod, foarte important pentru capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor, paraziților, bacteriilor și este benefică pentru glanda tiroidă. Apa de mare îmbunătățește circulația sângelui, datorită concentrării mari de minerale. De asemenea, contribuie la ameliorarea simptomelor de gripă, răceală, bronșită și sinuzită. Nu doar apa de mare este uimitoare pentru sănătate, ci și aerul. Acesta este bogat în ioni de hidrogen încărcați negativ, care sunt antioxidanți puternici, ce ne întăresc imunitatea.
Te scapă de stres și te relaxează. Probabil unul dintre cele mai importante beneficii ale apei de mare, care își face efectul imediat, este cel asupra sănătății mintale. Apa de mare și soarele colaborează eficient pentru a ne scăpa de stres, depresie, nervozitate, anxietate, apatie și alte afecțiuni. Explicația constă nu în faptul că mergem în vacanță, că scăpăm de rutina zilnică, ci pentru că magneziul, litiul și bromul din apa mării au efecte calmante, stabilizează și mențin nivelul optim de serotonină, melatonină și triptamină în creier. Deficiența acestora provoacă tristețe, iritabilitate, izbucniri agresive, probleme de somn și obsesii. Litiul, spre exemplu, este utilizat în medicamente care tratează multiple probleme psihologice.
Mineralele din apa de mare acționează ca un fel de hipnotice naturale, care provoacă starea de bine și relaxare.