La instruire vor participa medici traumatologi-ortopezi din spitalele din Bălți, Edineț, Soroca, Orhei, Ungheni, Hânceşti, Căuşeni, Cahul și Comrat. Stagiul va dura două luni și se va desfășura în clinicile din Romania și Turcia. Cheltuielile pentru instruire vor fi acoperite de România și Turcia. Primii medici vor pleca la instruire în această lună.
Intervențiile vor fi efectuate în spitalele raionale începând din august, când vor reveni de la instruire primii 12 medici.
În acest an, în spitalele raionale vor fi efectuate 450 de artroplastii. Protezele interne au fost deja cumpărate prin intermediul Centrului de Achiziții Centralizate în Sănătate și urmează să fie distribuite în spitalele raionale.
Până în prezent, operațiile de endoprotezare a șoldului și genunchiului erau efectuate doar de Institutul de Medicină Urgentă și Spitalul de Traumatologie și Ortopedie. Anual, în cadrul acestor două instituții medicale sunt efectuate aproximativ 800 de intervenții.
Din această cauză, un pacient aștepta aproximativ cinci ani pentru a beneficia de endoproteze. În prezent, pe lista de așteptare se află peste 12 000 de persoane.
În total, 1710 pacienți vor face intervenții până la sfârșitul anului 2017.