Astfel, noul regulament va trebui să fie respectat de toate cele 42 de centre de plasament temporare și mixte existente în Moldova. Noile servicii sunt destinate copiilor, cu vârste cuprinse între patru și 18 ani, care au fost separați de părinți, inclusiv minorilor care au devenit victime ale violenței, dar și pentru copiii cu dizabilități.
În fiecare centru vor putea fi plasați concomitent cel mult 25 de copii. Plasamentul de urgență va fi făcut în baza dispoziției autorității tutelare locale pe un termen de 72 de ore, cu posibilitatea prelungirii termenului de până la 45 de zile.
În cazul plasamentului planificat, copilul se va putea afla pe o perioadă de până la șase luni, cu posibilitatea prelungirii pentru o perioadă ce nu va depăși un an.
De asemenea, centrul va dispune de izolatoare speciale unde vor sta copiii bolnavi sau suspectați de o boală contagioasă. După plasare, directorul centrului desemnează o persoană-cheie pentru copil, care va oferi asistență, consiliere și îl va ghida în activitățile zilnice.
În centru vor fi angajați cel puțin un asistent social, un psiholog și un număr corespunzător de pedagogi, care să asigure supravegherea permanentă a copiilor.