Emedicina Post Actualitate Migrația și sărăcia afectează sănătatea femeilor din Moldova

Migrația și sărăcia afectează sănătatea femeilor din Moldova

picture-065Femeile de la sate, emigrantele, cele cu nevoi speciale și de etnie romă sunt expuse mereu riscului de a se îmbolnăvi. Printre cauze sunt condițiile grele de trai, accesul limitat la asistență medicală de calitate și lipsa banilor pentru realizarea tratamentelor. Acestea sunt câteva dintre concluziile studiului „Profilul femeilor din Moldova”, realizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în comun cu Biroul Național de Statistică. Cercetarea a fost efectuată de către patru specialiști, în decursul unui an.

Potrivit cercetării, femeile de la sate merg rar la doctor. Doar una din trei apelează la ajutorul medicilor, în timp ce restul își ignoră sănătatea, din motive financiare, precum și a prejudecăților. Astfel, peste 23 la sută dintre femei nu-și permite să achite pentru serviciile medicale, iar 10,4 la sută nu deține poliță de asigurare medicală. În același timp, opt la sută nu are încredere în doctori sau în calitatea serviciilor medicale. 31 la sută dintre femeile de la sate nu-și cumpără poliță de asigurare medicală, deoarece o consideră prea scumpă. Aproximativ 13 la sută este de părere că nu are nevoie de un astfel de act, deoarece medicii iau taxe suplimentare pentru serviciile medicale asigurate. La sate, multe femei obișnuiesc să cumpere polița doar atunci când se îmbolnăvesc grav și necesită spitalizare.

Cercetarea scoate în evidență faptul că femeile cu nevoi speciale au acces limitat la asistență medicală, din cauza infrastructurii inadecvate. Ele au nevoie de însoțitor pentru a ajunge la medicul de familie sau specialist, deoarece blocurile și instituțiile medicale nu sunt dotate cu rampe de acces. O altă problemă este lipsa echipamentului medical, adaptat necesităților femeilor cu nevoi speciale, în cabinetele ginecologice și sălile de naștere. În aceste condiții, deseori se recurge la operații de cezariană, chiar dacă nu sunt justificate medical. De asemenea, sunt atestate cazuri când medicii încearcă să le convingă să avorteze, din cauza dizabilității. Studiul mai arată că 23 la sută dintre femeile cu nevoi speciale nu are posibilitatea să cumpere medicamentele necesare.

Într-o situație vulnerabilă sunt și femeile emigrante. Statutul ilegal în străinătate, lipsa poliței de asigurare medicală și tendința de a economisi nu le permit să-și îngrijească sănătatea. 35 la sută dintre aceste femei s-a îmbolnăvit peste hotare, iar 13 la sută a fost nevoită să abandoneze munca din cauza bolilor. Imigrația femeilor afectează și sănătatea copiilor rămași în grija celui de al doilea părinte. Astfel, 23 la sută dintre minori nu ajunge la medic, pentru examinări și tratamente profilactice. În cazul copiilor care au doar tați imigranți această rată este de doar șase la sută.

O sănătate precară au și femeile de etnie romă. Peste 28 la sută suferă de boli cronice, care le afectează capacitatea de muncă. Cele mai multe, 41,7 la sută are hipertensiune arterială, iar 38,4 procente suferă de afecțiuni musculare și osteoarticulare. Bolile pulmonare sunt întâlnite printre 24 la sută dintre femeile de etnie romă. Acest indicator este de două ori mai mare în raport cu celelalte femei, iar cauzele sunt adresarea tardivă la medic, condițiile rele de trai și fumatul. De asemenea, 17 la sută are depresie cronică, iar peste opt la sută este diagnosticată cu diabet. Femeile rome se confruntă și cu probleme de sănătate reproductivă. 21 la sută dintre ele a pierdut cel puțin o sarcină, ca rezultat al lipsei cunoștințelor despre planificare familială și contracepție. Cifra este de două ori mai mare decât la celelalte femei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version