Unul dintre deliciile verii, care ne răcorește, ne potolește setea și ne încântă mirosul – pepenele roșu ascunde sub coaja verde nu doar miezul dulce și suculent, ci și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Își are rădăcinile în Africa, fiind cultivat prima oară în Egipt acum aproape 5000 de ani. De acolo, a ajuns în Asia și Europa și apoi savurat în întreaga lume.
Pentru a alege un pepene gustos și copt, trebuie să ții cont de câteva reguli. Probabil cel mai cunoscut test este cel când batem cu degetul și așteptăm să sune a ”gol. Altul este cel al punctului de coacere. Uită-te bine la pata galbenă, care indică locul pe care a stat pepenele pe pământ. Aceasta se află în partea opusă a codiței și trebuie să fie cât mai galbenă, indicând că fructul este copt. Dacă este albă sau verde, pepenele roșu a fost cules prea devreme. De asemenea, atrage atenția la codiță. Aceasta nu trebuie să fie uscată, ci verde, pentru că altfel fructul a fost cules de mult timp și ar putea fi deja veșted.
Pepenele roșu poate fi păstrat la temperatura camerei, dar trebuie pus la frigider, după ce a fost tăiat. Un lucru impresionant este faptul că antioxidanții, flavonoizii și licopenul din aceștia se mențin până la șapte zile, după ce pepenele roșu a fost cules.
Pepenele roșu conține 21% din doza zilnică recomandată de vitamina C, cea care ajută sistemul imunitar să producă anticorpi ca să lupți cu bolile. De asemenea, conținutul de vitamina A este de 17% din cantitatea zilnică recomandată unui adult. Datorită acestei substanțe nutritive, pepenele roșu este bun pentru vedere. Vitamina B6 ajută la formarea globulelor roșii din sânge și asigură buna funcționare a nervilor.
Tot datorită citrulinei, dar și a unui compus organic numit cucurbitacin, pepenele roșu este de mare ajutor sportivilor, deoarece contribuie la reducerea durerilor musculare și crampelor.
Pepenele roșu este de mare ajutor pentru funcționarea rinichilor, fiind un diuretic natural foarte eficient. De asemenea, este bun pentru detoxificare.
Cu toate acestea nu consuma pepene în exces, pentru că există și anumite riscuri. Pepenele roșu conține multă fructoză, care, în cantități mari, poate fi dăunătoare. De asemenea, consumă pepenele roșu cu jumătate de oră înainte sau după mâncare.
Sursa: foodfacts.mercola.com
whfoods.com
livelovefruit.com