Potrivit angajaților Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească, în 50 la sută dintre cazuri, ambulanțele ajung cu întârziere la pacient din cauza străzilor aglomerate. În același timp, mai mulți șoferi ignoră semnalul sonor al autosanitarelor. Cel mai dificil se deplasează salvatorii pe Bulevardul „Ștefan cel Mare”, străzile Ismail, Puşkin, Bănulescu Bodoni, 31 august 1989 și Vasile Lupu.
„Străzile sunt mereu aglomerate, mai ales dimineața și seara. De obicei, șoferii ne ignoră, dar sunt și situații când aceștia nu ne pot ceda trecerea din cauza ambuteiajelor. Este foarte greu, în aceste circumstanțe, să faci față unui caz complicat. Când rămânem blocați în ambuteiaj cu un pacient inconștient, ne facem mari griji”, a spus pentru emedicina.md felcerul Serghei Gâncu.
Din cauza ignoranței șoferilor, salvatorii ajung la unii pacienți mai târziu cu cel puțin trei minute.
Sunt situații care revendică acordarea imediată a ajutorului medical de urgență. O întârziere de până la cinci minute poate fi fatală pentru pacient. Potrivit medicilor, moartea survine rapid în cazuri de atac de cord, tromboembolie pulmonară, șoc anafilactic și accident vascular hemoragic.
„Tromboembolia pulmonară este o patologie respiratorie gravă, provocată de obstrucția arterelor pulmonare cu un cheag de sânge. În consecință, o porțiune din plămân nu este alimentată cu sânge. Pe acest fundal, apare infarctul pulmonar sau insuficiența respiratorie acută. Fatal poate fi și șocul anafilactic, dacă ajutorul medical de urgență nu este acordat rapid. Aceasta este o reacție alergică severă, provocată de un alergen. Apare subit, în câteva secunde sau minute. Scade tensiunea arterială, se îngustează căile respiratorii și se blochează respirația”, a explicat pentru e-medicina anesteziologul Iana Cotorcea.
În orașul Chișinău circulă 260 de mii de mașini, deși străzile sunt proiectate doar pentru 90 de mii.