Așadar, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a declarat că: „Am stabilit acest termen în urma consultării cu specialiștii, care urmează să aplice noul Regulament privind alimentația sănătoasă în instituțiile preșcolare și școlare. Primul termen este decembrie 2016. Până atunci, specialiști din domeniul sănătății publice vor merge în fiecare grădiniță și școală pentru a vedea de ce au nevoie acestea, ce schimbări trebuie făcute. Împreună cu angajații de acolo vom decide planificarea resurselor bugetare pentru 2017. Apoi, în cel mult luna mai, vom vedea ce s-a reușit și vom veni cu îmbunătățiri. Trebuie să facem tot posibilul pentru a reuși, pentru că e vorba despre sănătatea copiilor”, a menționat Ruxanda Glavan.
Ministrul s-a referit și la costurile noilor meniuri. Potrivit calculelor efectuate, prețul acestora este de 19 și 21 de lei. Diferența de preț ar trebui asigurată de autoritățile care întrețin instituția de învățământ. „Atunci când vorbim despre sănătatea copiilor nu putem pune costurile mai presus. Cu meniurile vechi, exista riscul ca Republica Moldova să aibă copii supraponderali și obezi. Iar noi nu ne dorim asta”, a precizat Ruxanda Glavan.
În context, ministrul le recomandă autorităților publice locale și managerilor instituțiilor de învățământ să-şi reevalueze necesitățile și să pună accent pe cost-eficiență și transparență.Totodată, Ruxanda Glavan spune că toate plângerile potrivit cărora în școli și grădinițe sunt cumpărate multe produse alimentare, dar care nu ajung pe masa copiilor, vor fi luate în considerare.
În ceea ce privește utilajele de preparare a bucatelor, Ruxanda Glavan a spus că nu a văzut o cifră exactă a cheltuielilor. „Pentru a schimba modalitatea de a prepara bucate sănătoase, gătite la aburi și nu prăjite, nu-ți trebuie mulți bani. Pentru a face o supă cremă, de pildă, ai nevoie de un blender, nu mai mult.”
De asemenea, ministrul Sănătăţii a declarat că peste un an, după ce vor fi implementate noile meniuri, va începe verificarea indicatorilor legați de sănătatea copiilor, greutatea lor etc. „Cea mai mare problemă de sănătate pe care o au copiii din școli și grădinițe sunt afecțiunile digestive. E un lucru grav, care trebuie rezolvat.”
Reamintim faptul că noile meniuri pentru școli și grădinițe conțin alimente care sunt mult mai bogate în vitamine, minerale și alte elemente.