Astfel, se propune ca la începutul fiecărui an de studii, în toate școlile și grădinițe să fie creată o comisie de triere compusă din 4-5 angajați ai instituțiilor. Este vorba despre director, asistenta medicală, bucătar și metodistul sau educatorul. Comisia trebuie să asiste la recepționarea produselor în blocul alimentar, să evalueze dacă mâncarea este combinată corect, să aprecieze calitatea produselor și să guste din toate bucatele cu 30 de minute înainte de a le fi oferite copiilor. După toate verificările, cel puțin trei membri ai grupului vor semna într-un registru special.
Noi obligații pentru firmele care livrează produse
Cum sunt serviți copiii
Bucatele vor fi preparate nu mai devreme de două ore înainte de a fi consumate. Acestea vor fi servite și gătite în mănuși de o singură folosință. Iar în cazul grupelor din grădinițe cu copii de 2-3 ani, la prânz, va fi oferit mai întâi felul doi, după care felul întâi. Educatorul categoric nu trebuie să forțeze copiii să consume toată hrana din farfurii. Tot el va avea obligația să monitorizeze și să-i învețe pe copii cum să mănânce corect și în ce poziții să stea la masă. Instrucțiunile mai prevăd că lucrătorii blocului alimentar raportează zilnic asistentei medicale starea lor de sănătate, cu înscrierea obligatorie în Registrul sănătății. Directorul instituției, în colaborare cu asistenta medicală, va elabora și monitoriza aplicarea tuturor instrucțiunilor privind curățarea, dezinfecția și igiena spațiilor și utilajelor din blocul alimentar.