Emedicina Post Actualitate Numărul otrăvirilor cu ciuperci, în creștere

Numărul otrăvirilor cu ciuperci, în creștere

Numărul pacienților din Capitală internați, pe parcursul anului trecut, cu intoxicații din cauza consumului ciupercilor s-a dublat. Datele au fost prezentate de către reprezentanții Centrului municipal de Sănătate Publică. Dacă în 2015 au fost înregistrate 22 de cazuri, în 2016, numărul intoxicațiilor a crescut la 44. Cele mai frecvente cazuri de otrăviri cu ciuperci au fost înregistrate printre adulți – 40 de cazuri și patru cazuri la copiii cu vârste cuprinse între 7-18 ani.

În post crește pericolul intoxicațiilor cu ciuperci

Iar pentru că suntem în perioada Postului Mare, atunci când sporește consumul bucatelor din ciuperci, medicii vin cu o serie de recomandări pentru a evita eventualele intoxicații. Astfel, potrivit specialiștilor CSP Chișinău, o mare parte a populației, în special cea de la sate, preferă să consume ciupercile care cresc în mediul natural, sub pretextul că știu să deosebească ciupercile comestibile de cele considerate otrăvitoare. Acest lucru însă poate fi destul de periculos. Iar principalul motiv este că, datorită mutațiilor genetice, numărul speciilor de ciuperci otrăvitoare crește de la an la an. În aceste condiții, nici măcar cei experimentați, care cunosc foarte bine speciile de ciuperci nu sunt feriți de pericole. S-a constatat că principala cauză a otrăvirilor cu ciuperci a fost, anul trecut, consumul în alimentație a ciupercilor culese de persoane de sine stătător sau cumpărate de pe marginea șoselelor.  Un alt motiv constă în prepararea incorectă a ciupercilor folosite în alimentație în condiții de casă.

Otrăvirea cu ciuperci nu e nici pe departe o glumă

Pentru a evita eventualele intoxicații, trebuie să cumpărăm ciuperci doar din magazine, iar cele mai indicate sunt cele crescute în seră. Ele se manifestă prin grețuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice, hipoglicemie, iar după două zile de la ingestie, cu perioada de incubație lungă, apare coma, urmată de decesul persoanei respective.

Cum să ne ferim de ciupercile otrăvitoare

În primul rând, nu trebuie să consumăm sau să degustăm ciuperci din specii necunoscute, mai ales dacă acestea nu sunt prelucrate termic. De asemenea, este important sa fierbem ciupercile în două-trei ape, câte 10-15 minute și în niciun caz să nu hrănim copiii cu ciuperci.

La fel de important este să cumpărăm ciupercile doar din locuri autorizate – cum ar fi depozitele alimentare, magazinele de tip hiper și supermarketuri sau unități de alimentație publică, adică acolo unde se vând ciuperci cultivate în sere specializate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version