Și băieții plâng câteodată (vorba cântecului), iar femeile și copiii o fac prea des uneori. Fie că ai inima frântă, te-a enervat șeful sau pur și simplu ai vizionat un film trist, se întâmplă să răbufnești în lacrimi câteodată. Chiar și emoțiile pozitive te pot face să plângi. Glandele noastre lacrimale produc zilnic aproximativ 300 de ml de lichid și vreo 100 de litri anual. În timp ce această cascadă de lacrimi sărate îți încețoșează vederea și îți umflă ochii, nu te gândești că procesul este benefic pentru sănătatea ta fizică și psihică.
Un alt tip de detoxificare. În timp ce plângi, din organismul tău sunt eliminate o mulțime de toxine și substanțe chimice, multe dintre care contribuie la creșterea nivelului de cortizol, așa-numitul hormon al stresului. La fel ca și alte procese de secreție a lichidelor, precum urinarea și transpirarea, plânsul te eliberează de compuși dăunători care fac rău sănătății.
Te scapă de stres. Plânsul emoțional elimină cortizolul din organism. În timp ce lacrimile curg neîncetat, corpul tău scapă de tensiune, iar acest lucru te face să te simți mai bine. Mai mult, lacrimile conțin de 30 de ori mai mult mangan, substanță care afectează temperamentul, decât sângele. Prin urmare, atunci când elimini acest mineral, organismul tău se simte ușurat. Cercetările științifice au demonstrat că plânsul contribuie la reducerea riscului apariției atacurilor cerebrale sau de cord.
Te binedispune. Chiar dacă atunci când izbucnești în plâns ți s-ar putea părea că viața este mult prea tristă, la sfârșitul acestui proces te simți mai bine. De fapt, în timp ce lacrimile curg șiroaie pe obraji, în sânge sunt eliberați hormoni care îți induc starea de bine. Endorfinele au și efect sedativ, iar din această cauză după ce plângi te simți mai liniștit și mai calm.
Îmbunătățește vederea. Atunci când plângi, îți cureți ochii, iar acest lucru îți face vederea mai bună. Atunci când în ochi îți nimerește vreun corp străin sau unele substanțe iritante, glandele lacrimale secretă mai mult lichid pentru a-ți proteja vederea. Este vorba despre plânsul reflexiv, iar aceste lacrimi conțin glucoză, lizozomi, enzime antibacteriene și antivirale care îți apără ochii. Așa că, după o sesiune de plâns vei avea o vedere mai bună și mai clară.
Îți curăță nasul. Poate părea surprinzător, dar nu doar ochii sunt curățați atunci când plângi, ci și nasul. Lacrimile trec prin cavitatea nazală și de aceea ne curge nasul când plângem. Este și asta un lucru bun, pentru că odată cu mucusul pe care îl eliminăm, este curățată și cavitatea nazală de murdărie și bacterii.
Întărește imunitatea. Lacrimile au un conținut antibacterian și antiviral, care te ajută să scapi de microbii adunați în timpul zilei. Aceste enzime pot distruge cam 95 la sută din bacterii în câteva minute. Datorită lizozomilor conținuți în lacrimi, ochii tăi sunt protejați de diverse infecții periculoase.
Chiar dacă presupune o serie de beneficii, plânsul nu trebuie să fie exagerat sau prea des și fără crize de isterie, care ar putea să te streseze și pune sănătatea în pericol. De aceea, cele mai binevenite sunt lacrimile de bucurie.