Dacă sunteți în căutarea unor fructe cu un gust plăcut dulce-acrișor, care conțin foarte puțin zahăr și vă ajută să aveți un organism sănătos, vă recomandăm prunele. Există o varietate mare de nuanțe, poți face chiar un curcubeu al prunelor. În plus, sunt accesibile și ușor de găsit în orice colț al lumii. Nu sunt niște fructe pretențioase și au nenumărate beneficii pentru sănătate și frumusețe. Sunt sărace în calorii, doar 46 la 100 de grame, nu conțin grăsimi, în același timp fiind bogate în vitamine, antioxidanți și minerale.
Pentru că sunt surse importante de fibre, împreună cu astfel de componente importante precum sorbitolul și isatinul, prunele sunt extraordinare pentru sistemul digestiv. Potrivit studiilor recente, aceste fructe sunt foarte bune pentru tratarea diferitor afecțiuni digestive, precum constipația. Componentele conținute în prune au efect laxativ, contribuie la secreția fluidelor în intestine și ajută la curățarea colonului. Pentru eficiență maximă, optați pentru prunele uscate, care vă vor ajuta să accelerați digestia și vor elimina toxinele din organism.
Cercetările au mai demonstrat că aceste fructe contribuie la reducerea glicemiei, ceea ce înseamnă că prunele vă vor ajuta să țineți sub control nivelul zahărului în sânge și vor preveni apariția diabetului.
De asemenea, un studiu recent al oamenilor de știință din Florida și Oklahoma a demonstrat că, pentru oase sănătoase, trebuie să consumați prune, în special uscate, care au o capacitate mai mare decât alte fructe de a opri resorbția oaselor. Odată cu înaintarea în vârstă, acest fenomen este absolut normal pentru organism. De aceea, este indicat să consumăm alimente care să ne ajute să îl încetinim, iar prunele sunt unele dintre ele.
Flavonoizii din prune sunt extraordinari pentrusănătatea cognitivă, care este foarte afectată atunci când începem să îmbătrânim. Substanțele nutritive din aceste fructe ajută la reducerea inflamațiilor, care afectează zone ale creierului și controlează memoria. Consumul regulat de prune ajută și la prevenirea unor afecțiuni neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson. De asemenea, aceste fructe conțin din plin vitamina B6, care ajută la transmiterea impulsurilor nervoase.
Triptofanul, un aminoacid conținut în prune, contribuie la producerea hormonului fericirii – serotonina, care joacă un rol esențial pentru un ritm normal al vieții, fiind necesar pentru un somn odihnitor, poftă normală de mâncare și putere de concentrare.
Sunt foarte bune pentru protecția organismului de cancer, pentru că sunt bogate în antocianină și antioxidanți, despre care specialiștii spun că previn instalarea tumorilor. Conțin și vitamina C, care ajută la întărirea imunității, iar vitaminele A și E aduc beneficii pentru piele, unghii și păr.
Atunci când mergeți să cumpărați prune, alegeți-le pe cele care nu sunt nici prea moi, nici prea tari. Cele moi ar putea fi deja alterate, cele tari pot fi sau acre, sau insuficient de coapte. Dacă s-au strecurat câteva fructe mai verzi, lăsați-le pe masă, la temperatura camerei, pentru câteva zile. Prunele de calitate au nuanțe intense și ar putea avea urme de praf alb.