Medicii susțin că nu sunt pregătiți să încheie contracte individuale cu CNAM. Ei invocă insuficiența specialiștilor, în special în localitățile rurale, dar și lipsa abilităților manageriale, necesare pentru a gestiona un cabinet privat de medicină de familie. Totodată, sistemul de medicină primară existent permite asigurarea uniformă a localităților cu specialiști. În cazul noii practici însă, există riscul ca medicii de familie să nu facă față tuturor solicitărilor. Ca urmare, oamenii din localitățile mai mici sau amplasate la o distanță mai mare de raion să nu poată beneficia de asistență medicală primară.
„Modelul contractării directe a medicului de familie este bun în condiții ideale. Asta înseamnă să avem suficienți medici de familie, să avem spațiu și condiții adecvate de prestare a serviciilor medicale. De asemenea, este necesar ca medicii de familie să fie instruiți cum să gestioneze corect un cabinet al medicului de familie”, a spus medicul de familie Svetlana Rusu.
„În raionul Cantemir doar trei medici de familie deservesc peste 60 de mii de locuitori. Avem patru centre de sănătate autonome. Distanța dintre acestea și unele localități este de 60 de kilometri. Dați-ne vreo 15 medici și nu avem nimic împotriva reformei”, a afirmat președintele raionului Criuleni, Andrei Ciobanu.
„Avem cinci centre de sănătate autonome. Nici până acum nu putem face ordine acolo. Argumentul în favoarea reorganizării centrului medicilor de familie în centre de sănătate autonome a fost că banii vor fi gestionați mai bine. Nu s-a întâmplat acest lucru. Vrem să investim acum vreo zece milioane de lei în aceste centre. Ce facem cu investițiile respective ulterior, după ce va fi instituită practica privată a medicului de familie”, s-a întrebat Iurie Andriuța, președintele raionului Criuleni.
„Reforma ar putea avea succes, dacă sistemul de sănătate publică ar funcționa. Propun să aplicăm această practică în câteva raioane pilot. După care să analizăm reușitele și eșecurile. Când vom avea rezultatele, care ne vor oferi un tablou amplu despre avantajele reformei, atunci putem reveni la subiect. Acum nu avem bani, nu avem medici, în schimb avem mulți bolnavi”, a menționat deputatul Vladimir Hotineanu.
Reforma va fi discutată în continuare în cadrul grupurilor de lucru, care vor fi organizate de Ministerul Sănătății pe parcursul lunii februarie.
Potrivit statisticilor, în Republica Moldova sunt 1700 de medici de familie, dintre care doar 741 activează în localitățile rurale. Vârsta medie a unui specialist din domeniul asistenței medicale primare este de 53 de ani.