Imunitate puternică. Ceapa te poate face rezistent în fața bolilor, pentru că este bogată în polifenoli, iar aceștia previn formarea radicalilor liberi. De asemenea, aceste legume conțin seleniu, un mineral care ajută organismul să producă anticorpi. Consumul de ceapă poate reduce reacțiile alergice prin oprirea producției de histamină. Proprietățile antibacteriene previn infecțiile, iar vitamina C ajută la întărirea imunității. În sezonul rece, când virozele și gripa se răspândesc ușor și rapid, ceapa este mare ajutor pentru că diminuează mucozitățile și reduce inflamațiile nazale și din zona gâtului.
Reglează nivelul zahărului în sânge. Ceapa este recomandată diabeticilor, anume datorită conținutului de sulfură de alil. Acest compus ajută la scăderea nivelului de zahăr în sânge și crește producția de insulină. De asemenea, ceapa conține crom mineral, care ajută organismul sa folosească insulina mai eficient și menține echilibrul glicemic.
Previne cancerul. Studiile au demonstrat că ceapa are efecte benefice și poate chiar preveni diferite tipuri de cancer, precum cel pulmonar, ovarian, la stomac, sâni, de prostată și ficat. Conținutul de polifenoli, antioxidanți și flavonoizi din aceasta legumă ajută la distrugerea celulelor canceroase și la micșorarea tumorilor. Cel mai important rol în acest sens îl joacă quercetina, un flavonoid cu puternic efect împotriva cancerului.
Tratează astmul. Ceapa este un remediu foarte eficient pentru astm și alte probleme respiratorii. Flavonoidul quercetina reduce semnificativ simptomele astmului, care se manifestă prin inflamarea căilor respiratorii.
Pentru sănătatea cavității bucale. Chiar dacă provoacă respirație urât mirositoare pe termen scurt, ceapa este foarte bună pentru sănătatea dinților și a gingiilor. Această legumă, consumată crudă, are proprietăți antibacteriene puternice, care distrug placa dentară, ce cauzează carii, boli parodontale și se transformă în tartru, dacă nu este înlăturată la timp.
Piele tânără și strălucitoare. Ceapa este benefică și pentru piele fără riduri, pete și coșuri. Compușii din această legumă curăță petele pigmentare de pe piele și tratează acneea. Pentru că este bogată în quercetină, ceapa menține pielea tânără, iar vitaminele și compușii sulfurici o păzesc de efectele nocive ale radicalilor liberi.
Sursa:
- whfoods.com
- bbcgoodfood.com
- medicalnewstoday.com