Publicitatea băuturilor alcoolice va fi permisă în zonele stabilite de autoritățile locale pentru organizarea unor manifestații.
De asemenea, această reclamă nu trebuie să fie adresată minorilor, iar băuturile nu vor putea fi promovate ca produse cu proprietăți terapeutice sau de vindecare a unor boli.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, anual, în lume, consumul excesiv de alcool provoacă moartea a 2,5 milioane de oameni, ceea ce reprezintă patru la sută din totalul cazurilor de decese.
Potrivit OMS, Moldova se numără printre țările cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor – 16,8 litri pe an. Rata deceselor cauzate de alcool este de 222 la 100.000 de locuitori.
Studiile evidențiază alcoolul ca factorul nociv numărul 1 pentru sănătatea populației. În Moldova, aproximativ nouă la sută dintre bărbați și trei la sută dintre femei consumă zilnic alcool. Pentru țara noastră este foarte înaltă și rata consumului de alcool neînregistrat. Consumul de vin de casă reprezintă 28,8 la sută.
În evidența spitalelor din țară se află, în prezent, 47 de mii de persoane care suferă de alcoolism. Se cunoaște că băutura majorează riscul de dezvoltare a cirozelor hepatice, a hipertensiunii arteriale, ictus, malformații congenitale și favorizează agresivitatea.
La nivel mondial, până la 60 la sută din suicide sunt comise la beție, iar fiecare al treilea accident rutier este cauzat de alcool.