Medicamentele s-au ieftinit
În consecință, în data de 1 aprilie 2016, medicamentele s-au ieftinit cu 9, 12 și 14 la sută. Cel mai mult a scăzut prețul preparatelor scumpe. Acest fapt a fost posibil ca urmare a modificării legislației privind micșorarea adaosului comercial pentru medicamente, care a fost aprobată de Parlament în vara anului 2015. Actuala lege prevede clasificarea doctoriilor în trei categorii de prețuri și stabilește un mecanism regresiv de aplicare a adaosului comercial, care variază între 6 și 14 la sută, în funcție de prețul preparatelor fixat de producător. Anterior, era aplicată însă o cotă fixă de 40 la sută. 15 la sută le reveneau importatorilor și angrosiștilor, iar 25 la sută – farmaciilor.
În toamnă, moldovenii au primit o altă veste îmbucurătoare. 160 de denumiri comerciale de preparate, utilizate cel mai des de bolnavi, s-au ieftinit din 12 octombrie, cu 40 la sută. Decizia a fost luată ca urmare a unor discuții dintre autorități, farmaciști și distribuitorii de medicamente. În prezent, preparatele pot fi luate din farmaciile contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, în baza rețetei prescrise de medicul de familie, endocrinolog și pediatru. Șeful Guvernului, Pavel Filip, a dat asigurări că ieftinirile vor continua.
Totodată, printr-un proiect de hotărâre elaborat de Ministerul Sănătății, a fost interzisă publicitatea pentru mai multe categorii de medicamente. Prin această măsură, ministerul urmărește să încurajeze bolnavii să consulte medicul, atunci când au vreo problemă de sănătate și să nu practice automedicația.
Lista medicamentelor compensate a fost extinsă
Tot din 1 octombrie 2016, pentru 20 de tipuri de boli, frecvent întâlnite în practica medicului de familiei, tratamentele pot fi făcute în staționarele de zi, cabinetele de proceduri și la domiciliu, cu medicamente compensate. Pentru adulți, rata de compensare a medicamentelor este de 70%, iar pentru copii – de 100%. Totodată, a fost extinsă lista maladiilor pentru care sunt oferite medicamentele compensate. Iar unele restricții ce țin de prescrierea preparatelor oftalmologice și neurologice au fost excluse.
În acest an, urmează să fie pus votului în Parlament o nouă lege a medicamentului. Documentul va fi supus dezbaterilor publice în februarie. Totodată, vor fi aprobate mai multe regulamente, conform standardelor europene, privind accesul doctoriilor pe piață, controlul calității și procedurile de inspectare postautorizare și prețurile acestora.
Salariile medicilor au fost majorate
Decizia de majorare a salariilor are scopul de a opri exodul specialiștilor din medicină. Sistemul de sănătate din țară a pierdut în ultimii 12 ani peste 3.600 de lucrători medicali, din cauza salariilor mizere, dar și a condițiilor proaste de muncă în spitale. Cei mai mulți au ales să muncească peste hotare, în special în România, iar alții și-au abandonat profesia și s-au angajat în alte domenii mult mai bine plătite din țară și din străinătate.
Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a dat asigurări că majorările salariale nu se opresc aici.
Alimentație mai sănătoasă în școli și grădinițe
Mai mulți reprezentați din conducerea grădinițelor s-au plâns însă de nenumărate ori că noile meniuri nu pot fi implementate, deoarece sunt scumpe, iar statul alocă prea puțini bani pentru alimentația copiilor.
Ca să rezolve cât de cât problema, deputații au aprobat în decembrie 2016 un amendament la Bugetul de Stat, care permite majorarea cu trei lei a costului meniului de grădiniță. Astfel, din noul an, un meniu va costa 21 de lei și 67 de bani, față de 18 lei și 67 de bani, cât a fost anul trecut. În consecință, către bugetele autorităților publice locale vor fi transferate suplimentar peste 47 de milioane de lei.
Noile meniuri elaborate de Ministerul Sănătății i-a lăsat însă rece pe funcționarii corupți din Primăria Capitalei. În noiembrie, au ieșit la iveală niște nereguli care au zguduit societatea. Funcționari din cadrul direcțiilor de educație a Primăriei municipiului Chișinău și agenți economici au pus la cale o schemă, prin care organizau licitații privind cumpărarea alimentelor în grădinițe și școli cu abateri de la lege și la prețuri mai mari. Drept răsplată, funcționarii publici primeau lunar de la agenții economici anumite sume de bani, pentru fiecare licitație în parte. Ca să obțină profituri mai mari în urma contractelor încheiate, agenții economici livrau în grădinițe și școli alimente stricate. Inițial, 23 de persoane au fost bănuite de implicarea în dosarul licitațiilor trucate în educație, iar 17 au fost arestate. Ulterior, acestea au fost eliberate din izolatorul CNA. Acum sunt cercetate penal în arest la domiciliu, după ce Curtea de Apel Chișinău a adoptat decizii în acest sens. De asemenea, mai mulți angajați ai Direcției Educație a Capitalei, inclusiv conducerea, au fost suspendați din funcții.
Ministerul Sănătății a condamnat acțiunile celor implicați în livrarea alimentelor stricate în școli și grădinițe și a precizat că va susține înlăturarea tuturor ilegalităților și pedepsirea celor care se fac vinovați.
Fertilizarea in vitro, gratuită pentru cuplurile asigurate medical
Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de lege, care a fost aprobat de Parlament, potrivit căruia cuplurile infertile, care dețin poliță de asigurare medicală, vor putea beneficia de o procedură gratuită de fertilizare in vitro. În prezent, 140 de mii de cupluri de vârstă reproductivă sunt infertile. În 3000 de cazuri, problema poate fi soluționată doar prin fertilizarea in vitro. Datele oficiale arată că unei familii îi revin 1,3 copii. Acest indice este însă în descreștere și nu permite înlocuirea generaților. În Republica Moldova, o procedură de fertilizare in vitro costă între 40 și 60 de mii de lei.
Moldova are un nou program de imunizări
Cele mai multe vaccinuri, țara noastră le cumpără sau le obține prin donații realizate în parteneriat cu UNICEF, nu prin intermediul licitațiilor publice. În anii 2015 și 2016, Moldova a primit sub formă de donație 350 de mii de doze de vaccin antigripal. Datorită acestui fapt, Ministerul Sănătății a reușit să aducă la bugetul de stat economii de milioane de lei.
Bolile transmisibile, depistate mai rapid
2016 a fost marcat de mai multe premiere medicale
În mai, un medic din Suedia, împreună cu o echipă de medici din Chișinău, au operat pe cord cinci copiii, cu ajutorul unei tehnici minim – invazive. Noua metodă constă în efectuarea unei puncții în zona coapsei, unde s-a introdus un cateter. Sonda avansată până la nivelul inimii le-a permis doctorilor să vadă întreaga procedură pe un monitor. Fiecare operație a durat aproximativ o oră, iar pacienții au fost externați peste o zi. Până anul trecut, intervențiile chirurgicale în cazul copiilor cu malformații congenitale cardiace se efectuau doar prin metoda clasică, ce constă în efectuarea unei incizii la nivelul cutiei toracice. Astfel de operații durează însă până la cinci ore, iar recuperarea post-operatorie – până la trei săptămâni.
Datorită dotării cu utilaj medical de ultimă generație și a noilor metode de tratament, puse în practică de specialiștii din cadrul Serviciului de anesteziologie și reanimatologie a Spitalului Clinic Republican, în ultimii ani, în țara noastră, nu a fost înregistrat niciun deces în rândul pacienților aflați în comă diabetică.
La sfârșitul anului, o altă premieră medicală s-a înregistrat în țara noastră. O femeie din orașul Strășeni a născut un băiețel perfect sănătos, după ce acum trei ani a suportat un transplant de rinichi.
Prioritățile Ministerului Sănătății în 2017:
Printre prioritățile Ministerului Sănătății în 2017, dar și în anii următori se numără regionalizarea spitalelor. În funcție de numărul de populație și distanțele dintre spitale, din trei instituții medicale raionale una va deveni regională, iar celelalte două – locale. Crearea spitalelor regionale va asigura o calitate înaltă și rentabilitate a serviciilor medicale, iar în instituții vor fi direcționate cele mai importante investiții și concentrate cele mai bune tehnologii. Autoritățile dau asigurări că niciun angajat din spitale nu va fi eliberat din funcție și că specialiștii, dimpotrivă, vor obține, astfel, o pregătire mult mai eficientă la locul de muncă.
În perioada 2017-2021, statul își propune să promoveze tot mai mult dezvoltarea și crearea centrelor comunitare de sănătate mintală în toate raioanele. Prioritatea se regăsește în noul Program național privind sănătatea mintală, care prevede o investiție de peste 960 de milioane de lei. Scopul strategiei este de a reduce, în următorii cinci ani, cu 50 la sută numărul de internări în spitalele psihiatrice din țară, întrucât acestea nu mai corespund necesităților.
În acest an, specialiștii responsabili de efectuarea transplantului medular vor fi instruiți peste hotare. După asta, dar și după identificarea surselor financiare necesare, transplantul medular va fi posibil și în țara noastră. Intervenția este indicată bolnavilor de leucemie acută, care nu răspund tratamentului prin chimioterapie.
Autoritățile din sănătate își mai propun ca în noul an să reducă la maximum listele de așteptare pentru pacienții care necesită intervenții chirurgicale, cu utilizarea protezelor externe, a celor care suferă de cataractă etc.