Moartea unui nou-născut a pus pe jar comunitatea medicilor pediatri din mai multe țări europene. Potrivit ziarului spaniol „El Pais”, citat de Digi 24, Agenția franceză pentru Siguranța Medicamentelor a avertizat că există o „legătură probabilă” între decesul copilului și suplimentul „
”, administrat cu pipeta, și le-a recomandat părinților să folosească un alt supliment de vitamina D. În același timp, ministrul Sănătății al Franței, Marisol Touraine, a subliniat că cei mici nu sunt în pericol pentru că iau suplimente de vitamina D în general și că de vină ar fi modul specific în care este administrat acest produs.
La rândul său, reprezentanții Asociației Spaniole de Pediatrie spun că toate medicamentele lichide trebuie administrate încet, nu trebuie injectate și niciodată nu trebuie culcat copilul în timpul administrării.
Vitamina D are un rol important în dezvoltarea și menținerea sănătății oaselor. De asemenea, este foarte importantă în special în cazul bebelușilor, care au o creștere spectaculoasă în primii doi ani de viață, dar și în cazul copiilor ajunși la vârsta pubertății, când ritmul de creștere se accelerează din nou.
Solicitat de e-medicina, neonatologul Mihai Stratulat a declarat că, în Moldova, medicii prescriu medicamente pentru a evita deficiența de vitamina D, care au în compoziție soluție uleioasă, dar și apoasă. „Obișnuiesc să le recomand mamelor să cumpere preparate lichide, care se găsesc în farmaciile de la noi, care sunt mai eficiente, dar și un pic mai scumpe decât cele uleioase. În felul acesta, sunt eliminate oricare riscuri la administrarea lor”.