Menstruația este un proces fiziologic absolut normal prin care trece organismul unei femei adulte. Totuși, aceasta aduce cu sine durere, numită și dismenoree, care uneori este aproape insuportabilă. Medicii spun că, în aceste zile, uterul se contractă pentru a ajuta la eliminarea căptușelii. În cazul a peste 90 la sută dintre femei, acest lucru cauzează crampe abdominale. Acestea pot provoca dureri de spate și chiar a coapselor, în partea interioară. Pentru a nu apela din start la analgezice, sunt mai multe modalități de a scăpa sau preveni aceste neplăceri.
Căldura. Temperatura ridicată ajută la relaxarea mușchilor uterului. Poți aplica diverse comprese calde sau plasturi speciali, termici, care calmează durerile menstruale. O altă soluție este să stai culcată cu un recipient din plastic umplut cu apă caldă pe burtă. Și băile fierbinți te pot ajuta și relaxa.
Vitamina D. Prevenția este întotdeauna mai bună decât tratamentul, de aceea este bine să te asiguri că organismul tău are suficientă vitamina D, importantă pentru ameliorarea crampelor menstruale. Studiile au demonstrat că femeile care au insuficiență de vitamina D3 au dureri mai puternice în timpul menstruației.
Sexul. Da, este adevărat, un orgasm te poate scăpa de mai multe tipuri de durere, inclusiv cele menstruale. Înainte de orgasm, uterul este mult mai relaxat, iar când începe menstruația, circulația sângelui se intensifică și ajută la ameliorarea crampelor. De asemenea, în timpul sexului sunt eliberate endorfinele, care aduc o stare de bine și ajută la relaxarea întregului organism.
Acupunctura. Este parte a medicinii tradiționale chineze, care presupune înfigerea a mai multor ace în anumite puncte ale corpului. Oamenii de știință sud-coreeni au demonstrat că acest tip de tratament poate ajuta la calmarea durerilor menstruale severe. Studiul a fost unul complex, bazat pe 27 de cercetări separate, la care au participat peste 3000 de femei. Cu toate acestea, acupunctura este privită cu neîncredere de către mulți medici, care spun că efectul acesteia se bazează pe ”placebo”.
Sursa: medicaldaily.com