Emedicina Post Actualitate Fetiţă diagnosticată cu tumoare pe creier salvată de la moarte

Fetiţă diagnosticată cu tumoare pe creier salvată de la moarte

viber image5Copilăria unei fetițe de 11 ani, din Tiraspol, a fost zdruncinată de un diagnostic nemilos. O tumoare pe creier, cu evoluție rapidă, îi amenința grav viața. Dacă intervenția neurochirurgicală ar fi fost amânată, copila ar fi murit subit. Însă medicii Spitalului Clinic Republican (SCR) au reușit să o salveze. Operația a fost efectuată în data de 18 mai și a durat peste șapte ore. În cadrul acesteia, au fost utilizate toate echipamentele performante disponibile în blocul nou de operații al SCR. În premieră, a fost aplicat un nou protocol de neuronavigație, care presupune identificarea structurilor importante ale creierului după repere osoase rigide, implantate în oasele craniului intraoperator, cu o precizie record de 0,1 mm.

De asemenea, doctorii au folosit un microscop de ultimă generație, care a permis accesul la creier fără înlăturarea osului craniului. Iar tumoarea a fost fragmentată și înlăturată cu ajutorul unui aspirator ultrasonic. Pentru efectuarea acestei intervenții, fetița nu a trebui să se tundă, așa cum se întâmplă de obicei, păstrarea părului fiind o doleanță a copilei și părinților.

Deoarece tumoarea nu era foarte bine delimitată, în timpul operației exista riscul unei leziuni suplimentare a creierului. Pentru a evita acest lucru, a fost efectuată monitorizarea neuro-electro-fiziologică. Procedura permite testarea, în regim real, a capacității de propagare a impulsurilor de la creier – la mâini și picioare. Atunci când chirurgul se apropie de o zonă critică a organismului, instalația, dotată cu monitor, emite semnale sonore și vizuale.

Foto: Aureliu Bodiu

Echipa de neurochirurgi a fost condusă de profesorul Aurel Bodiu. Doctorul a declarat pentru emedicina.md că: „Tumoarea era difuză (împrăștiată), fără contur clar și se extindea asupra unor porțiuni ale creierului, responsabile de mișcarea mâinilor și picioarelor. În cazul unor erori tehnice, umane sau imprecizie, pacienta risca să rămână paralizată de ambele mâini și picioare. Astfel, echipa de chirurgi și anesteziologi au avut o dilemă greu de rezolvat. Pe de o parte, trebuiau să înlăture în totalitate tumoarea pentru a salva viața fetiței, pe de alta aceasta era înconjurată de creier funcțional, ce trebuia păstrat cu orice preț”.

La succesul operației a contribuit și echipa de medici anesteziologi, în frunte cu profesorul Victor Cojocaru. Operațiile pe creier, cu aplicarea echipamentelor pentru neuromonitorizare, presupun efort suplimentar pentru anesteziologi, care trebuie să stabilească un protocol de anestezie mult mai dificil, decât cel standard.

Foto: Corina Gutium

Potrivit anesteziologului Corina Gutium, ”Am reușit să menținem anestezia pe parcursul a zece ore, timp în care  am monitorizat  funcțiile vitale ale organismului. Cel mai important este ca pacienții să-și revină imediat după operație. Așa s-a și întâmplat. Copila a deschis ochii după administrarea anesteziei generale și a fost în stare comunice cu părinții, în timpul transferului din sala de operații, în salonul de Anestezie și Terapie Intensivă”.

Peste două zile, pacienta a fost examinată prin CT cerebral, care a arătat lipsa tumorii, a complicațiilor postoperatorii și restabilirea circulației lichidului cerebral. În a treia zi, fetița a fost transferată în Secția  Neurochirurgie a SCR, iar starea ei de sănătate este în afara oricărui pericol. Totuși, copila va urma un tratament de chimioterapie si radioterapie în Germania.

Medicul Aurel Bodiu a mai menționat că: ”Patologia oncologică este una dintre preocupările de bază a Clinicii Neurochirurgie a SCR. Realizarea cu succes a unor astfel de operații, care, de obicei, la copii sunt cele mai complicate, a demonstrat că în țara noastră există posibilități și echipe de medici care pot face intervenții chirurgicalele la nivelul celor mai bune clinici din străinătate. Echipamentele medicale, puse în aplicare în sala de operații ”Hybrid”, sunt caracteristice unor centre specializate de chirurgie neuro-oncologică de peste hotare și este îmbucurător faptul că în Moldova avem posibilitatea de a trata pacienții în condiții excelente”.

Anual, în cadrul Clinicii Neurochirurgie a SCR sunt efectuate până la 60 de intervenții chirurgicale de îndepărtare a tumorilor cerebrale cu un grad înalt de dificultate.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version