Potrivit reprezentanților Spitalului Clinic Republican (SCR), întreaga secție a fost mutată la un singur etaj. Decizia a fost luată după ce, în urma transferării policlinicii SCR în clădirea dispensarului cardiologic al Institutului de Cardiologie, au apărut foarte multe probleme atât pentru pacienți, cât și pentru medici, deoarece secția endoscopie a fost dispersată la mai multe etaje. Din această cauză, pacienții se deplasau cu dificultate prin tot spitalul, iar unii erau nevoiți să urce chiar și zece etaje pe jos, deoarece jumătate dintre lifturi nu funcționau, iar cele care mai sunt în funcțiune sunt ocupate pentru a transporta bolnavii în sălile de operații și din terapiile intensive în secțiile de profil.
„Scopul era de a asigura calitatea actului medical, comoditatea pacienților în spital şi de a oferi doctorilor soluţii moderne pentru diagnosticarea şi tratamentul maladiilor. În plus, în noile condiţii, echipele de medici pot lucra împreună. Anterior, examinarea medicală a pacienţilor decurgea anevoios. Acum, dacă un pacient necesită o investigaţie suplimentară, medicul îl transferă doar în alt birou. Totodată, imediat ce a fost stabilit diagnosticul, este efectuată intervenţia”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan.
Astfel, pentru rezolvarea problemei, cu aprobarea și suportul Ministerului Sănătății, s-a identificat un spațiu la etajul trei al spitalului, fiind unificat întreg serviciul de endoscopie. De asemenea, a fost cumpărat mobilier nou și a fost schimbat utilajul și aparatele pentru toate procedurile de diagnostic și tratament endoscopic.
„Avem două aparate moderne pentru efectuarea colonoscopiei. Echipamentele sunt folosite pentru depistarea patologiilor colonului. Anterior, secţia avea doar un aparat vechi. În aceste condiţii, pacienţii erau investigaţi doar o dată în săptămână. Datorită noilor echipamente, va creşte de două ori volumul de investigaţii”, a precizat directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru.
Medicii se mândresc cu sala de operaţii. În noile condiţii, intervenţiile endoscopice sunt efectuate mai ușor și mai calitativ.
„Lipsea o masă funcţională pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale. Trebuia să schimbăm manual poziţia pacientului. Nu aveam în sală aparat de radiologie şi anestezie. Acum avem posibilitatea să vizualizăm pe un ecran tumoarea depisitată. În acelaşi timp, putem stoca aceste imagini, pentru o examinare minuţioasă”, a explicat medicul Alic Cotoneţ.
În total, pentru mutarea secției au fost cheltuite aproximativ 900 de mii de lei, dintre care mai bine de jumătate de sumă a fost oferită de Universitatea de Medicină „Nicolae Testemiţanu”, iar restul de Spitalul Clinic Republican. Universitatea a acceptat să achite, întrucât în această secție vin doctori la cursuri de specializare și studenții la orele de medicină.