Potrivit documentului, peste patru ani, în 80 la sută dintre instituțiile de învățământ din țară urmează să fie creat un mediu care să promoveze sănătatea nutrițională. Același lucru urmează să se întâmple și în cazul a 70% din spitale. De asemenea, până în 2020 consumul de grăsimi saturate va fi redus cu trei la sută și de sare – cu până la 30 de procente.
În aceste condiții, statul își propune să introducă impozite mai mari pentru plasarea pe piață a produselor cu conținut mare de grăsimi și să introducă prin lege limite pentru conținutul de sare în pâine. Planul de acțiuni, care este supus dezbaterilor publice, prevede ca Ministerul Agriculturii să reducă subvenționările pentru produsele nesănătoase sau pentru cele care pot provoca diferite îmbolnăviri.
Guvernul urmează să aloce și peste jumătate de milion de lei pentru organizarea unor ateliere de lucru în școli și spitale privind alimentația sănătoasă și să creeze un site privind sănătatea nutrițională.
Un alt aspect important al documentului se referă la promovarea alăptării în rândul mamelor. Astfel, peste patru ani, Ministerul Sănătății doreşte ca proporția alăptării exclusive în primele șase luni să crească până la 60 la sută.
În total, Planul de acțiuni în domeniul nutriției și alimentației pentru perioada 2017-2020 prevede investiții de peste 3,2 milioane de lei.