Creierul are nevoie de experiențe noi și diverse pentru a fi sănătos. Sunt o serie de exerciții simple, care sunt bune pentru o minte ageră. Acestea activează diferite porțiuni ale creierului, ajută la memorie și fac neuronii mai rezistenți. Le poți face dimineața, în timpul pauzelor de la serviciu sau înainte de culcare.
Spală-te pe dinți cu mâna care nu este dominantă. Studiile au arătat că folosirea mânii, care nu domină (mâna stângă dacă ești dreptaci și invers) îmbunătățește comunicarea dintre cele două emisfere, stimulează partea opusă a creierului și accelerează circulația sângelui. Același rezultate vor fi dacă vei mânca, bea, scrie cu cealaltă mână decât de obicei.
Fă duș cu ochii închiși. Mâinile tale vor simți altfel pielea și corpul tău, lucruri pe care nu le vezi și vor trimite impulsuri diferite către creier, folosind doar simțul tactil.
Schimbă ordinea activităților de dimineață. Mai uită de rutină! Modifică, în fiecare dimineață, ordinea activităților pe care le faci. De exemplu, mai întâi mănâncă, apoi îmbracă-te; plimbă câinele pe un traseu nou, privește diferite posturi TV cât îți bei cafeaua.
Întoarce obiectele obișnuite cu susul în jos. Și de perfecționism uită din când în când. Atunci când privești lucrurile care stau așa cum trebuie, emisfera stângă este activă, pe când atunci când obiectele obișnuite sunt în altă ordine decât cea obișnuită, este implicată și emisfera dreaptă. Poți întoarce cu susul în jos ramele cu fotografii, ceasul de pe perete, calendarul etc.
Schimbă locurile la masă. Fiecare e obișnuit să ia masa la locul său, dar schimbarea acestuia îți deschide o nouă perspectivă asupra camerei, îți arată alte unghiuri și detalii care îți vor stimula mintea.
Cunoaște mirosuri noi. Probabil nu îți amintești ziua în care te-ai obișnuit să asociezi mirosul de cafea cu un început de zi. Însă, atribuind dimineților noi senzații olfactive, cum ar fi cea de vanilie, mentă sau citrice, îți vei deschide noi căi neuronale.
Mergi cu geamul mașinii deschis. Este o variantă mult mai bună pentru creierul tău pentru că, dacă vei fi atent pe drum, atunci vei descoperi sunete, mirosuri și imagini noi și, astfel, îți vei stimula memoria.
Joacă-te cu monedele. Pentru că mintea noastră recurge aproape mereu la reperele vizuale pentru a diferenția obiectele, folosirea simțului tactil crește activitatea zonelor care procesează aceste informații și dezvoltă terminațiile nervoase. Un exercițiu util poate fi să amesteci un pumn de monede și să încerci să ghicești valoarea nominală a fiecăreia fără să te uiți.
Joacă “10 lucruri”. Un joc bun pentru pauzele de la serviciu. Cineva spune un obiect, iar altcineva numește 10 lucruri care pot fi făcute cu acesta. Antrenând creierul să gândească diferit decât în timpul rutinei din fiecare zi, îl vei menține în formă
.
Analizează mai mult lucrurile cu privirea. Acest exercițiu este perfect pentru supermarket. Când mergi la cumpărături, acordă o atenție mai mare produselor. Oprește-te în fața rafturilor și analizează de sus până jos, alege un produs pe care nu l-ai mai văzut, citește ingredientele și vizualizează-le pe fiecare.
Citește în voce. Când citim cu voce tare sau ascultăm lectura cuiva, folosim alte zone ale creierului decât atunci când o facem în gând. Împreună cu persoana iubită, poți alterna în fiecare seară rolurile de cititor și ascultător.
Sursa: rd.com