Documentul prevede, în primul rând, descentralizarea serviciilor din acest sector prin crearea a patru centre comunitare de sănătate mintală model, conform standardelor europene. Potrivit Ministerului Sănătății, asistența psihiatrică din țară necesită o reformă urgentă. Domeniul este orientat, în prezent, excesiv spre un sistem curativ, adică doar pentru tratarea tulburărilor depistate, în detrimentul prevenirii maladiilor psihice.
În 2015, de exemplu, statul a investit 130 de milioane de lei pentru întreținerea spitalelor de psihiatrie din țară, instituții care oferă, în prezent, un randament redus și doar 17 milioane de lei pentru centrele comunitare de sănătate mintală.
Integrarea serviciilor de sănătate mintală în domeniul de asistență medicală primară reprezintă o alternativă mai umană și care oferă economii considerabile în comparație cu metodele vechi. Potrivit Ministerului Sănătății, serviciile de reabilitare la nivel local, diferite de sistemul tradițional al spitalelor, asigurarea cu echipe ambulatorii, servicii de ajutor la domiciliu vor aduce un randament mai mare. Toate aceste servicii în continuare vor putea însă să fie prestate în conlucrare strânsă cu secțiile din spitalele de psihiatrie sau din spitalele pentru boli mintale.
Un miliard de lei pentru sănătatea mintală
Programul privind sănătatea mintală pentru următorii cinci ani prevede o investiție de peste 960 de milioane de lei. În medie, aproximativ câte 200 de milioane de lei anual. 80 la sută din această sumă urmează să fie alocată pentru ajustarea și reorganizarea serviciilor specializate la nivel raional și național și anume pentru promovarea dezvoltării centrelor comunitare în cat mai multe localități. De asemenea, sume importante de bani urmează să fie investite pentru instruirea a 700 de medici de familie și 300 de asistenți medicali în domeniul sănătății mintale. Urmează să fie identificați și noi specialiști, pe motiv că, în prezent, în țară sunt doar 231 de medici psihiatri, în timp ce necesarul este de aproape două ori mai mare. Datorită noii reforme au fost atinse deja primele obiective. Centrele comunitare existente, create la nivel de proiect, au deservit anul trecut 59 de mii de persoane. De asemenea, în perioada 2012-2015 numărul persoanelor tratate staționar a scăzut cu patru mii și a ajuns la cifra de 17.500 de persoane.
O nouă abordare privind diagnosticarea bolilor mintale
Programul național privind sănătatea mintală prevede și elaborarea fișei standardizate de screening a maladiilor psihice. De exemplu, în prezent, în țară, la evidența medicilor se află 277 de pacienți bolnavi de autism, cu mult sub statistica medie internațională, acolo unde un copil din 110 suferă de această maladie. Numărul redus de pacienți cu această boală este explicat prin faptul că mulți pacienți sunt luați la evidență medicală cu alte dizabilități.
În 2015, în Moldova au fost înregistrate aproximativ 151 de mii de persoane cu tulburări mintale, dintre care 8,5 la sută erau minori. O pătrime din fondurile serviciilor sociale și de pensii este alocată pentru acești bolnavi.
La nivel mondial, doar 50 la sută dintre pacienții care suferă de maladii psihice primesc ajutorul adecvat. În toată lumea, 121 de milioane de oameni suferă de depresie, 50 de milioane de epilepsie și 37 de milioane de demență.
De asemenea, fiecare a doua maladie mintală debutează înainte de 14 ani. Aceste boli provoacă cel mai mult suicidul la nivel mondial. Doar în Uniunea Europeană, aproximativ 58 de mii de oameni se sinucid anual, ceea ce reprezintă un număr mai mare decât victimele accidentelor rutiere sau SIDA.