24 November 2024
mun. Chișinău

Infecțiile bacteriene, mai rezistente la antibiotice și foarte periculoase. De ce trebuie să ne îngrijoreze?

Bacteriile patogene, care provoacă infecții și boli la animale și oameni, manifestă o rezistență alarmantă față de antibioticele incluse în protocoalele naționale, pentru terapia de primă intenție. Avertizarea vine din partea specialiștilor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), care reiterează că antibioticele administrate fără recomandare și nejustificat sunt un pericol.

Tot mai mulți oameni iau antibiotice singuri, „după ureche”, fără să ceară sfatul medicului, iar asta întărește rezistența unor bacterii. În consecință, infecțiile din spitale, cum ar fi Clostridium, dar și alte bacterii, devin foarte greu de învins și ajung să fie mortale.  

Doctorii sunt îngrijorați de studiile care spun că, în curând, nici intervențiile chirurgicale simple, pentru apendicită sau cezariană, nu vor mai putea fi făcute în siguranță, din cauza bacteriilor care devin rezistente la antibiotice. Și asta deoarece oamenii consumă excesiv astfel de preparate, fără recomandare și fără să aibă nevoie.

Printre bolile cu un nivel înalt de rezistență față de antibiotice este și tuberculoza. Astfel, un sfert dintre cazurile primare și mai mult de jumătate dintre cele secundare nu reacționează la tratament.

Situația este alarmantă și în cazul pacienților cu infecții de plagă chirurgicală –  aproape 60% dintre tulpinile de microorganisme care le provoacă sunt rezistente la antimicrobiene.

Antibioticele nu trebuie administrate în infecțiile virale, ci doar în cele bacteriene

Unul dintre motivele pentru care bacteriile devin rezistente este că antibioticele sunt, adesea, utilizate necorespunzător pentru o boală provocată de un virus. Între timp, în ultimele decenii, nu au fost descoperite produse antibiotice noi.  

În acest context, specialiștii în domeniul sănătății publice atenționează că antibioticele nu trebuie administrate pentru tratamentul infecțiilor virale comune cum ar fi: răceala, gripa, COVID-19, bronșita, tusea, durerile în gât, unele infecții ale urechii și ale sinusurilor și gastroenterita acută.

Pentru a reduce rezistența antimicrobiană, este recomandată utilizarea antibioticelor exclusiv conform indicațiilor medicale și schemei de tratament, atât la oameni, cât și la animale.

În Uniunea Europeană (UE), din cauza rezistenței la antibiotice, peste 35 mii de oameni mor în fiecare an. În același timp, doar 50% dintre cetățenii UE sunt conștienți că antibioticele nu sunt eficiente împotriva infecțiilor virale.

În 2019, aproximativ cinci milioane de decese au fost cauzate de superbacterii, la nivel mondial.

Pentru a preveni pericolele provocate de antibioticele luate fără recomandare, în perioada 18-24 noiembrie 2023, în Republica Moldova este marcată Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice, cu genericul „Prevenim rezistența antimicrobiană împreună”.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aceasta este o problemă globală și dacă nu vor fi luate măsuri, în cel mult 30 de ani, peste 10 milioane de oameni vor fi răpuși de bacteriile imune la antibiotice.

Medicii din toată lumea vorbesc de câțiva ani și despre „apocalipsa” antibioticelor, pericol ce amenință omenirea, dacă nu vor fi dezvoltate noi tipuri de terapii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *