27 April 2024
mun. Chișinău

Intervenție chirurgicală curajoasă, realizată cu succes de către medicii de la Spitalul Clinic Republican  

O femeie în vârstă de 69 de ani a fost salvată de către medicii Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” (SCR). Doctorii au reușit să îndepărteze cu succes o tumoare  abdominală gigantă, de aproape opt kilograme. Intervenția chirurgicală a fost singura șansă de supraviețuire a pacientei.

„Este un caz complex și complicat, pe motiv că pacienta a fost diagnosticată cu o tumoare masivă, cu diametrul de aproape 40 de centimetri, fiind aproape de organele adiacente: splina, diafragma, colonul descendent și o parte a intestinului gros și subțire”, a menționat medicul Andrei Galescu, șeful secției „Urologie”, care a efectuat operația.

Intervenția chirurgicală a durat trei ore și jumătate, fiind realizată de către o echipă de medici, care au utilizat echipamente medicale de ultimă generație.

„S-a efectuat o incizie corespunzătoare laparotomiei (n.r. operație chirurgicală care constă în deschiderea peretelui abdominal și a peritoneului), s-a extras o tumoră de circa opt kilograme. De asemenea, s-a efectuat o rezecție a intestinului subțire. Dacă pacienta nu se adresa la medic, pronosticul ar fi fost unul nefavorabil”, a adăugat medicul Andrei Galescu.

Și anesteziștii care au participat la intervenția chirurgicală susțin că acest caz a fost unul foarte complicat.

„Unul dintre cele mai mari obstacole a fost tumoarea, care a deplasat organele abdominale și vasul principal – aorta. Echipa de anesteziști a realizat o evaluare detaliată, care au inclus testele paraclinice și instrumentale, monitorizarea funcțiilor cardiace, pulmonare  și renale. Pacienta a fost pregătită minuțios pentru operație și am discutat cu ea despre beneficii și riscuri. În timpul intervenției, am optat pentru anestezie generală, cu intubație endotraheală, pentru a asigura ventilarea pulmonară adecvată. Funcția cardiovasculară a fost monitorizată prin metoda invazivă și non-invazivă, pentru menținerea unei circulații stabile și administrarea rapidă a fluidelor necesare”, a afirmat Iana Cotorcea, șefa Secției „Anesteziologie” din cadrul SCR.

De-a lungul timpului, pacienta a fost internată de mai multe ori la spitalul raional, fiind diagnosticată cu o boală de rinichi. De tumoare însă a aflat întâmplător.  

„Am avut dureri abdominale foarte mari, nici nu-mi puteam atinge burta. După ce am mers la USG, medicul s-a speriat și mi-a spus că am o tumoare masivă. Medicul care m-a operat, Andrei Galescu, are mâini de aur. Merită toată onoarea. Mă simt de parcă m-aș fi întors de pe lumea cealaltă”, a dezvăluit femeia de 69 de ani.  

Chiar dacă a apelat târziu la ajutorul medicilor, recuperarea pacientei a fost una rapidă. La scurt timp după intervenție, a fost externată și beneficiază de tratament în ambulatoriu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *