25 April 2024
mun. Chișinău

Medicul Mihai Stratulat vrea să contribuie la construirea unui nou spital de stat pentru copii

Pediatrul și neonatologul Mihai Stratulat susține că depune eforturi pentru a contribui la construirea unui nou spital de stat pentru copii, în Chișinău. De asemenea, el își propune să crească calitatea serviciilor medicale atât pentru cei mici, cât și pentru adulți.

Ne propunem să construim un spital nou și modern pentru copii, cu infrastructură și echipament medical de ultimă generație, prietenos copilului și familiei acestuia, pentru ca toți micuții din municipiul Chișinău și nu numai să aibă acces la servicii medicale de calitate. Îmi propun ca administrația noului spital să nu oblige doctorii să interneze și sa aplice tratamente sau investigații nejustificat. Mai vreau ca în centrele medicilor de familie să deschidem staționare de zi pentru copiii și adulții care au nevoie de tratamente mai complexe, dar nu și de spitalizare. Astfel, vom reduce numărul de spitalizări, o practică pe larg întâlnită în țările și orașele înalt dezvoltate. Vreau să elaborăm programe de sănătate pentru adulți și vârstnici, care să contribuie la prevenirea bolilor cu un grad înalt de îmbolnăvire și mortalitate în țara noastră, astfel încât să avem câți mai mulți părinți și bunici sănătoși”, susține medicul Mihai Stratulat.

Ca să-și atingă scopurile, de pe urma cărora ar avea de beneficiat toți cetățenii Republicii Moldova, Mihai Stratulat a decis să se implice și în politică, în speranța că năzuințele lui vor deveni curând o realitate. În 2019, el a candidat la alegerile parlamentare pe lista PDM, iar în prezent reprezintă Blocul electoral Ruslan Codreanu, din care fac parte Partidul „Puterea Oamenilor” și formațiunea „Uniunea Creștin-Socială din Moldova”. Blocul este concurent electoral pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie.

„Am decis să candidez pentru funcția de consilier în Consiliul municipal Chișinău, alături de Ruslan Codreanu și echipa sa. Proiectele pe care le-am menționat sunt doar câteva pe care vrem să le implementăm în calitate de consilieri municipali. Echipa noastră este capabilă să realizeze acestea, dar și alte proiecte importante”, mai promite pediatrul.  

Mihai Stratulat este unul dintre cei mai cunoscuți pediatri și neonatologi din Republica Moldova și activează în acest domeniu de aproape 15 ani. De-a lungul anilor, Mihai Stratulat a scos la iveală mai multe abateri din spitalele pentru copii din Moldova și modul în care sunt tratați micuții. În 2018, a făcut mai multe dezvăluiri despre cum medicii de la două spitale de copii din Chișinău își măresc numărul de pacienți prin stabilirea unor diagnoze greșite, cum ar fi pneumonie, și le prescriu antibiotice nejustificat. Ulterior, abaterile semnalate de medic au fost confirmate de investigațiile Centrului Național Anticorupție, dar nimeni nu a fost tras la răspundere.  

Acum câțiva ani, Mihai Stratulat și-a deschis propria clinică pentru copii, în cadrul căreia sunt acordate servicii medicale prietenoase celor mici, iar utilajele medicale sunt de ultimă generație.

Mihai Stratulat este fiul renumitului savant, singurul profesor universitar, doctor habilitat în neonatologie, regretatul Petru Stratulat. El a fost fondatorul și coordonatorul Serviciului național de perinatologie și neonatologie în cadrul Institutului Mamei și Copilului, unde a deținut funcția de vicedirector. Timp de 40 de ani de activitate, Petru Stratulat a reușit să îmbunătățească semnificativ condițiile de diagnosticare și tratament a femeilor însărcinate și a nou-născuților, prin reformele pe care le-a promovat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *