14 April 2024
mun. Chișinău

Femeile fără loc de muncă, care se află în concediu pentru îngrijirea copilului, vor beneficia de asigurare medicală timp de doi ani

Femeile care nu sunt angajate în câmpul muncii și se află în concediu pentru îngrijirea copilului vor avea, timp de doi ani, statut de persoană asigurată și vor putea beneficia de asistență medicală completă. Din contul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală vor fi acoperite și cheltuielile în cazul urgențelor obstetricale pentru femeile neasigurate. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi, 4 octombrie, de către Guvern.

Pentru asigurarea unui tratament egal în raport cu persoanele angajate, va fi menținut statutul de persoană asigurată pentru liber-profesioniștii din sectorul justiției și persoanele care nu sunt angajate și care exercită independent profesiunea de medic de familie, în cazul suspendării activității acestora pe durata concediului de maternitate sau a concediului pentru îngrijirea copilului cu vârsta de până la trei ani.

Documentul aprobat de executiv mai prevede prelungirea statutului de persoană asigurată, până în data de 31 ianuarie a anului următor, în cazul celor care achită asigurarea.

În același timp, cetățenii vor primi statutul de asigurat din momentul achitării primei de asigurare pentru anul respectiv, și nu după șapte zile calendaristice, cum este în prezent.

Conform noilor prevederi, va fi exclusă răspunderea contravențională pentru neachitarea primelor în sumă fixă, în termenul stabilit de lege, în scopul evitării presiunii financiare asupra persoanelor care nu s-au asigurat în mod individual.

Proiectul de lege care prevede aceste modificări urmează să fie prezentat spre aprobare Parlamentului.

Anul acesta, prețul poliței de asigurare medicală este de 12.636 de lei, de trei ori mai mult față de 4.056 de lei, cât a costat în anii precedenți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *