9 May 2024
mun. Chișinău

Anual, peste o mie de oameni din Moldova sunt diagnosticați cu cancer mamar

În fiecare an, peste o mie de femei și bărbați din Republica Moldova primesc verdictul crud că suferă de cancer de sân. Îmbucurător este că, dacă este descoperit din timp, acest tip de cancer poate fi vindecat în proporție de 95% din cazuri, iar pacienții își pot recâștiga o bună calitate a vieții. Cu toate acestea, sute de oameni pierd lupta cu boala.

Potrivit Radio Europa Liberă, care face trimitere la datele statistice oferite de Institutul Oncologic, anul trecut, 1.307 persoane au fost diagnosticate cu tumori mamare maligne, dintre care 20 sunt bărbați. Numărul acestora este mai mic cu 184 de cazuri decât în anul 2021. Tot pe parcursul anului trecut, 471 de oameni au murit din cauza cancerului mamar, cu 13 mai puțini decât în 2021.

În 2017, statul și-a asumat să asigure pacienții cu tumori maligne cu proteze mamare externe. Începând cu acest an, și pacienții cu tumori benigne pot beneficia de astfel de proteze mamare, în baza poliței medicale.

Institutul Oncologic a distribuit, din februarie 2017 și până la finele anului 2021, 5.130 de proteze mamare pentru 4.970 de paciente cu cancer mamar (169 de femei au primit câte două, pentru că au efectuat procedura de mastectomie bilaterală).

De anul trecut și până acum, Institutul Oncologic nu a mai oferit, însă, nicio proteză de sân. Asta pentru că, din februarie 2022, Guvernul a adoptat un nou mecanism de compensare a dispozitivelor medicale din fondurile asigurării obligatorii.

Potrivit noului mecanism, pacienții care au nevoie de teste, lanțete pentru determinarea glicemiei, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare și de proteze mamare externe urmează să aleagă singuri din varietatea de produse compensate în orice farmacie contractată de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Dar mai întâi, trebuie să meargă la medicul de familie pentru a lua un bilet de trimitere, în care să fie indicat farmacia din care pot ridica dispozitivul.

Unii dintre medicii de familie mărturisesc faptul că nu știau că trebuie să cheme femeile care au suferit o mastectomie, pentru a le da un astfel de bilet de trimitere. Alții susțin că știu care este procedura, dar că aveau paciente de peste 65 de ani, care, în opinia lor, nu mai au nevoie de proteze.

Institutul Oncologic recunoaște că procesul de acordare a protezelor este unul ineficient și susține că, din 2023, a reluat distribuirea exoprotezelor. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, deocamdată, întrucât abia în luna iunie a avut loc licitația pentru achiziția a 760 de proteze mamare externe de diferite dimensiuni, în valoare totală de aproape două milioane de lei. Firma câștigătoare urmează să le livreze în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023.

Pe lângă proteze mamare, femeile care au suferit sau suferă de cancer mamar au nevoie și de peruci și de lenjerie intimă, piese care sunt rar de găsit în Republica Moldova chiar și contra cost. De șapte ani, comunitatea „Run Pink Moldova” aduce în țară astfel de obiecte din donații și organizează diverse evenimente, se mai menționează într-un articol al Radio Europa Liberă.

Octombrie este luna de conștientizare a cancerului mamar. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, acest tip de cancer este cel mai frecvent în rândul femeilor din întreaga lume. În Republica Moldova, este pe locul trei la numărul deceselor provocate de cancer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *