14 April 2024
mun. Chișinău

Pericolul cancerului de sân nu trebuie ignorat. Pe 1 octombrie, femeile au posibilitatea să beneficieze de consultații medicale gratuite

Cancerul de sân este unul dintre cel mai răspândit tip de cancer la femei. Boala poate fi provocată de mai mulți factori – hormonali, de mediu, stil de viață și mutațiile genetice moștenite. Unele femei însă dezvoltă cancer mamar fără să existe acești factori de risc. Prin urmare, un consult anual de rutină, un screening, autopalparea și testele genetice sunt foarte importante pentru a preveni cancerul la sân. Dacă este descoperit din timp, cancerul de sân poate fi vindecat în proporție de 95% din cazuri, iar pacientele își pot recâștiga o bună calitate a vieții.

Octombrie este luna în roz dedicată conștientizării și prevenirii cancerului de sân, o campanie internațională de informare prin care femeile sunt încurajate să meargă periodic la medic, pentru screeningul și diagnosticul precoce al afecțiunilor mamare.   

Astfel, în data de 1 octombrie, începând cu ora 12:00, în scuarul Parcului „Alunelul”, din sectorul Buiucani al municipiului Chișinău, va fi dat startul mai multor activități ale căror scop este de a preveni cancerul de sân, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Institutul Oncologic.

Femeile au posibilitatea să beneficieze de consultații gratuite din partea medicilor și să fie informate despre autopalparea corectă a glandelor mamare. De asemenea, vor fi împărțite materialele informaționale despre cum poate fi prevenit cancerul de sân și vor fi organizate și alte acțiuni tematice.

Potrivit statisticilor, la fiecare trei minute, undeva pe glob, o femeie este diagnosticată cu cancer de sân, 30% dintre toate formele de cancer apărute la femei sunt reprezentate de cancerul mamar. Această maladie este a doua cauză de mortalitate, după cancerul pulmonar, la femei. Una din opt femei riscă să dezvolte cancer de sân. În fiecare an, sunt diagnosticate 180.000 de cazuri noi. 40.000 de femei mor anual din cauza acestei afecțiuni. Cancerul de sân poate aparea și la bărbați. Anual, 2000 de pacienți sunt diagnosticați cu această afecțiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *