23 July 2024
mun. Chișinău

Au mai rămas zece zile în care polița de asigurare medicală poate fi cumpărată cu preț redus

Persoanele care se asigură în mod individual mai au la dispoziție zece zile pentru a achita cu facilități prima de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) în sumă fixă, pentru anul 2024. Astfel, până pe 31 martie inclusiv, cetățenii sunt obligați să achite polița medicală cu prețul cuprins între 1.014 lei și 4.056 lei, în funcție de categoria din care fac parte.

Costul integral al primei de asigurare pentru acest an este de 12.636 de lei. Această sumă va fi achitată de cei care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație – până pe 31 martie.

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), prima în sumă fixă poate fi plătită prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay. Cei care nu pot achita online au posibilitatea să se adreseze la oficiile poștale, băncile comerciale și să plătească prima prin MPay sau prin intermediul terminalelor de plată ori se pot adresa la serviciile teritoriale relații cu beneficiarii ale CNAM.

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de Compania Națională de Asigurări în Medicină din data achitării primei în sumă fixă și e valabil până pe 31 ianuarie 2025.

Proprietarii de terenuri agricole, fondatorii de întreprinderi individuale și gospodării țărănești, precum și deținătorii de patentă de întreprinzător se numără printre cei care beneficiază de facilități pentru polița medicală. Lista completă a celor care pot cumpăra asigurarea cu preț redus poate fi găsită aici:

Cei care nu achită polița de asigurare medicală în termenul stabilit de legislație, vor trebui să achite integral prima de asigurare în sumă fixă de 12.636 de lei și o penalitate în mărime de 0,1% din suma primei pentru fiecare zi de întârziere.

Până în prezent, peste 100 de mii de cetățeni au achitat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă pentru anul 2024.

Persoanele care au întrebări legate de achitarea primei de asigurare pot apela serviciul telefonic Info CNAM – 0 800 99999 (apel gratuit atât de pe telefon fix, cât și mobil).

Toți cei care au poliță medicală, dar în decurs de un an nu au fost niciodată la medic, pot afla aici ce se întâmplă cu banii lor.