9 May 2024
mun. Chișinău

Ai poliță medicală, dar în decurs de un an nu ai fost niciodată la medic. Află ce se întâmplă cu banii tăi

Ești salariat și dai lunar 4,5 la sută din salariu, pentru polița de asigurare medicală. Încă 4,5 la sută este suma plătită pentru tine de către angajator. În total nouă la sută. Cu siguranță, te-ai întrebat ce se întâmplă cu banii tăi, în cazul în care, timp de un an, nu ai beneficiat de niciun serviciu inclus în polița de asigurare obligatorie de asistență medicală. Ei bine, află că faci parte din triada unui sistem social, în care sunt respectate principiile: Tinerii plătesc pentru cei bătrâni, bogații pentru săraci, iar cei sănătoși pentru cei bolnavi.

watermarked-Iuliana-Garam-
Foto: Iuliana Garam

Potrivit șefei Direcției relații cu beneficiarii a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Iuliana Garam, la baza sistemului Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală stă principiul solidarității. Ceea ce înseamnă că nu este loc pentru conturi financiare personalizate, cumulative, care ar servi la achitarea serviciilor medicale utilizate doar pentru sine. Dacă ar exista asta, statul nu ar putea garanta asigurarea financiară pentru persoanele din familii sărace, care au nevoie de asistență medicală.

Așadar, cei care sunt capabili să muncească și să plătească primele de asigurare medicală, beneficiază de servicii medicale în proporții mult mai mici. Restul banilor sunt pentru cei bolnavi, pentru bunicii, părinții și copiii noștri, întrucât în perioada copilăriei și la vârsta de pensionare folosim mai multe servicii medicale. Deseori, costul acestora depășește valoarea contribuțiilor personale în fondurile de asigurare. Sunt cazuri în care prețul unei singure intervenții chirurgicale se ridică la zeci de mii de lei, cum ar fi transplantul, operațiile pe cord etc. Nicio persoană nu are siguranţa că nu va avea vreodată nevoie de astfel de servicii medicale.

Potrivit datelor CNAM, anul trecut, 85,6 la sută dintre moldoveni aveau asigurare medicală. 55,7 la sută au fost asigurați cu poliță din partea statului, 28,3 la sută erau angajați, iar 1,6 la sută și-au cumpărat-o. Numărul celor din urmă este însă mai mic decât cel din 2014. Acum doi ani, 1,7 la sută dintre moldoveni au procurat asigurarea obligatorie de asistență medicală.

Iuliana Garam explică reducerea numărului celor care și-au cumpărat singuri polițe, prin extinderea, în 2013, a categoriilor de persoane asigurate de stat. În această listă au fost incluși studenții, doctoranzii, rezidenții care își fac studiile în străinătate, toți șomerii, înregistrați la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, indiferent de faptul dacă beneficiază sau nu de ajutor de șomaj. Pe această listă figurează toate persoanele care îngrijesc la domiciliu oameni cu dizabilitate severă. Totodată, doar persoanele care fac dovada aflării în Moldova, pentru cel puţin 183 de zile (pe parcursul anului bugetar), sunt obligate să achite prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Costul poliței medicale pentru 2016 rămâne la nivelul celui de anul trecut – de 4056 lei. Prețul acesteia ar putea rămâne neschimbat, după aprobarea unei noi legi a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală. Polița poate fi cumpărată cu reduceri, în fiecare an, până în data de 31 martie, de la oficiile Poșta Moldovei și agențiile teritoriale ale CNAM.

Astfel, de reduceri de 75 la sută beneficiază proprietarii terenurilor agricole. Fondatorii întreprinderilor individuale, persoanele care deţin patente, cele care dau sau iau în arendă, precum şi persoanele neangajate şi neasigurate de Guvern, care se află în ţară cel puţin 183 de zile (pe parcursul anului bugetar), plătesc doar jumătate din preţul poliţei. Avocații, notarii publici și executorii judecătorești nu mai beneficiază de reduceri.

În 2015, veniturile în fondurile Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală au fost de puțin peste 5 miliarde de lei. În primele trei luni ale acestui an, s-au acumulat venituri de peste un miliard de lei, cu peste 50 de milioane de lei mai puțin decât suma planificată.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *