27 April 2024
mun. Chișinău

OMS: 90% din populația lumii suferă, pe parcursul vieții, de afecțiuni orale

Diabetul, afecțiunile cardiovasculare, cancerul sau bolile pulmonare au o strânsă legătură cu sănătatea dinților. Când sunt neîngrijiți, pot fi terenul fertil perfect pentru dezvoltarea unor probleme grave de sănătate, iar pe de altă parte bolile cronice, la rândul lor, înrăutățesc starea danturii. 90% din populația globului pământesc suferă, pe parcursul vieții, de afecțiuni orale, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Caria dentară reprezintă problema majoră de sănătate orală, afectând 60-90% dintre elevi și majoritatea adulților. Informațiile au fost prezentate de către Centrul Stomatologic Municipal pentru copii, în contextul Zilei Mondiale a Sănătății Orale, marcată pe 20 martie.

Cu această ocazie, în toate secțiile centrelor stomatologice pentru copii din sectoarele Chișinăului sunt organizate, săptămâna aceasta, diferite activități cu genericul „Dinți sănătoși-corp sănătos”.

De asemenea, în unele grădinițe și școli din municipiul Chișinău au loc lecții instructiv- educative despre metodele și mijloacele de igienă dentară, dar și concursuri tematice de desen, astfel fiind testate cunoștințele copiilor în domeniul sănătății orale.

Potrivit unui raport al OMS din 2023, peste jumătate dintre adulții din Regiunea Europeană a organizației, inclusiv Moldova, au avut o boală a cavității orale majoră în 2019 – regiunea europeană având cea mai mare prevalență la nivel mondial.

Raportul mai arată că în regiunea europeană a OMS se înregistrează:

  • cele mai înalte niveluri din lume privind patologiile orale, cariile și distrucțiile dinților permanenți;
  • al doilea cel mai înalt nivel de pierdere a dinților;
  • al doilea cel mai mare număr de cazuri noi de cancer oral.

Bolile cavității orale sunt cauzate în principal de consumul de zahăr, de tutun, de alcool, traume și lipsa igienei orale. Factorii cheie includ:

  • disponibilitatea la scară largă a substanțelor cu conținut ridicat de zahăr, în special a băuturilor îndulcite cu zahăr;
  • comercializarea agresivă a substanțelor cu conținut ridicat de zahăr, vizând în special copiii, precum și a tutunului și alcoolului;
  • accesul redus la serviciile de îngrijire orală primară/comunitară;
  • expunerea inadecvată la fluor din sursa de apă și pasta de dinți.

În context, OMS îndeamnă statele membre să sporească accesul la servicii de sănătate orală sigure, eficiente și accesibile ca parte a acoperirii universale cu servicii de sănătate.

Medicii le recomandă părinților să efectueze, împreună cu ai lor copii, la o vârstă cât mai fragedă, vizite regulate la cabinetul stomatologic, acestea nefiind un moft ci o necesitate pentru o viață armonioasă. Totodată, doctorii susțin că cea mai ieftină metodă de tratament a dinților este prevenția.

Copiii din satele Republicii Moldova beneficiază de servicii stomatologice gratuite, acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).

Pentru prestarea serviciilor medicale stomatologice de către echipele mobile de medici specialiști, în fondul măsurilor de profilaxie pentru anul 2024 au fost planificate peste cinci milioane de lei.

Anul trecut, aproximativ 11 mii de copii din diverse localități rurale ale țării au beneficiat gratuit de servicii stomatologice, în valoare de peste patru milioane lei.