23 November 2024
mun. Chișinău

Studiu: carnea de vită, oaie și laptele acestor animale conțin un nutrient care ajută sistemul imunitar să distrugă celulele canceroase

Un studiu realizat la Universitatea din Chicago (UChicago) schimbă complet viziunile în ceea ce privește consumul de carne roșie, considerată, în ultimii ani, drept un factor de risc pentru cancer și moarte timpurie. Cercetătorii au descoperit că în carnea și în produsele lactate de la animalele care pasc, precum vacile și oile, există o substanță nutritivă – acidul trans-vaccenic (ATV), pe care corpul uman nu îl poate produce singur, care îmbunătățește capacitatea celulelor T CD8+ de a se infiltra în tumori și de a distruge celulele canceroase.

Rezultatele acestui studiu, care au fost publicate în revista Nature, sunt discutate la cea de-a noua ediție a congresului de imunoterapie, care are loc la Napoli, în perioada 29-30 noiembrie.

Potrivit cercetării, pacienții cu niveluri mai ridicate de ATV care circulă în sânge au răspuns mai bine la imunoterapie, sugerând că ar putea avea potențial ca supliment nutrițional pentru a completa tratamentele clinice pentru cancer.

„Există multe studii care încearcă să descifreze legătura dintre alimentație și sănătatea umană și este foarte dificil să înțelegem mecanismele care stau la baza acesteia din cauza varietății mari de alimente pe care le consumă oamenii, dar dacă ne concentrăm doar pe nutrienții și metaboliții derivați din alimente, începem să vedem cum influențează fiziologia și patologia”, a declarat într-un comunicat al universității, Jing Chen, doctor în medicină, și profesor la facultatea de medicină a UChicago, unul dintre autorii principali ai studiului, potrivit G4media.ro.

Pentru noua cercetare, echipa a pornit de la o bază de date de aproximativ 700 de metaboliți cunoscuți care provin din alimente și au asamblat o bază de compuși formată din 235 de molecule bioactive derivate din „nutrienți din sânge”.

După ce oamenii de știință au evaluat cei șase candidați de top atât pe celule umane, cât și pe celule de șoarece, au văzut că ATV a avut cele mai bune rezultate. ATV este cel mai abundent acid gras trans prezent în laptele uman, dar organismul nu îl poate produce singur.

Doar aproximativ 20% din ATV este descompus în alte subproduse, lăsând un procent de 80% să circule în sânge.

„Asta a însemnat că trebuia să mai existe ceva, așa că am început să-l cercetăm mai mult”, a precizat Chen.

Laboratorul său a efectuat o serie de experimente cu celule și modele de șoareci cu diverse tipuri de tumori.

Hrănirea șoarecilor cu o dietă îmbogățită cu ATV a redus semnificativ potențialul de creștere tumorală a celulelor de melanom și de cancer de colon în comparație cu șoarecii hrăniți cu o dietă de control. Totodată, dieta cu ATV a sporit capacitatea celulelor T CD8+ de a infiltra tumorile.

De asemenea, cercetătorii au testat linii celulare de leucemie și au văzut că ATV a îmbunătățit capacitatea unui medicament de imunoterapie de a distruge celulele care provoacă leucemie.

În același timp, specialiștii nu indică un consum excesiv de carne roșie și produse lactate. Studiul sugerează că ATV ar putea fi folosit ca supliment alimentar pentru a ajuta la creșterea eficacității tratamentelor de imunoterapie.