22 December 2024
mun. Chișinău

Adenoidita (adenoizii măriți): Care sunt cauzele, simptomele și tratamentul acestei afecțiuni des întâlnită la copii

Sezonul rece se asociază și cu sezonul răcelilor, care le dau bătăi de cap în special copiilor și, implicit, părinților. Când cei mici se integrează în colectivități cum ar fi grădinița sau școala, dar și în alte locuri publice, intră în contact și cu o mulțime de microbi și virusuri, motiv pentru care copiii ajung să stea mai mult acasă. Răcelile frecvente, infecțiile repetate ale tractului respirator superior duc la creșterea în volum a vegetațiilor adenoide (adenoizi sau polipi nazali numiți în popor), care, la rândul lor, provoacă înfundarea nasului, sforăitul, vocea nazonată, apneea (oprirea respirației în somn) și altele.

Mai multe despre această afecțiune și  tratament  aflăm de la Alexandru Didencu, medic otorinolaringolog la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” Clinica ORL, precum și medic chirurg ORL la Spitalul „Repromed”, în cadrul unui interviu acordat pentru emedicina.md.

Ce sunt adenoizii, când apar și care este rolul acestora?                           

Adenoizii, denumiți medical vegetații adenoide, reprezintă țesutul limfatic care se dezvoltă în spatele nasului, mai exact, în regiunea dintre nas și gât. Altfel spus, este vorba despre amigdala (glanda) rinofaringiană (amigdala Luschka), care are rolul de a maturiza sistemul imunitar. Vegetațiile adenoide participă la distrugerea bacteriilor sau virusurilor care pătrund în corp prin gură sau nas.

Vegetațiile adenoide există de la naștere, încep să crească de obicei în jurul vârstei de 3-4 ani, creșterea lor maximă fiind întâlnită în jurul vârstei de 5-6 ani. De regulă, țesutul limfoid se oprește din creștere la vârsta de 6-8 ani și, odată cu instalarea pubertății, adică până la  vârsta de 12-14 ani, începe să scadă în volum până la dispariție.

Ca orice amigdală, întră în contact cu microbi, virusuri, bacterii, praf, frig, umezeală și altele și se poate îmbolnăvi. Când se îmbolnăvește, volumul acesteia se mărește. În consecință, apar simptome precum: nas înfundat, rinoree (curge nasul), răceli dese, respirație mai mult pe gură, tuse, miros urât în gură, somn de slabă calitate, sforăitul, cearcăne etc. Sunt situații în care poate apărea și apneea (oprirea temporară, voluntară sau involuntară, a respirației). Aceste simptome ar trebui să-i alarmeze pe părinți, care trebuie să ceară sfatul medicului.

Hipertrofia (creșterea în volum) a vegetațiilor adenoide are loc în cazul copiilor cu imunitate slăbită și se aleg frecvent cu infecții respiratorii acute, fie virale, fie bacteriene. 

Vegetațiile adenoide sau adenoizii nu sunt polipi!

Mulți oameni confundă vegetațiile adenoide cu ceea ce se numesc în popor polipi. Aceștia sunt niște formațiuni degenerative care nu au niciun rol, din contră, dă peste cap buna funcționare a organismului și trebuie extirpați. La copii, nu sunt polipi. Aceștia se formează după vârsta de 12-14 ani.

Tratamentul pentru adenoizi

Tratamentul adenoizilor poate fi atât medicamentos, cât și chirurgical. În cazul adenoizilor de gradul I, II se administrează tratament medicamentos, iar dacă acesta nu ajută și hipetrofiile ajung până la gradul III, atunci se recurge la tratamentul chirurgical. Este vorba despre o intervenție minim invazivă, cu anestezie generală, cu riscuri și sângerare minimă, cu efect de lungă durată. Perioada de recuperare durează până la 10-14 zile, dintre care 1-2 zile sunt petrecute la spital.

Vegetațiile adenoide sau amigdala rinofaringiană nu trebuie scoasă neapărat, ci tratată corespunzător. Din păcate, unii părinți insistă ca adenoizii să fie îndepărtați, deoarece efectele negative ale hipertrofiei cum ar fi traheitele, bronșitele, pneumonii, ale acestei amigdale sunt sâcâitoare. Multă lume tratează anume aceste boli și nu sursa, adică amigdala rinofaringiană. Dacă aceasta este îndepărtată în copilărie, sistemul imunitar nu se va maturiza corespunzător și vor apărea consecințe neplăcute în viitor, cum ar fi predispoziția la astm, pneumonii, afecțiuni autoimune severe, hipertrofia amigdalelor palatine sau chiar linguale etc. Operația de îndepărtare a adenoizilor se efectuează doar în 5-10% descrie literatura. Înlăturarea adenoizilor nu duce la scăderea imunității.

Printre remediile recomandate pentru hipertrofia amigdalei rinofaringiene se numără spray-urile/picăturile nazale, antiinflamatoarele, vitaminele, ceaiurile calde etc. Dacă situația nu se ameliorează, atunci părinții trebuie să se prezinte cu copilul la medicul ORL.

Sunt și remedii naturale pentru prevenirea și tratarea adenoizilor?

Hipertrofia vegetațiile adenoide poate fi prevenită printr-un mod sănătos de viață, o alimentație corectă, echilibrată, bogată în fructe, legume și proteine, a mai spus doctorul Alexandru Didencu.