22 November 2024
mun. Chișinău

Mielul de Paște, sfaturi pentru o masă gustoasă și sănătoasă

Mielul este nelipsit pe masa de Paște. Așa spune tradiția. De obicei, moldovenilor le place să celebreze cu multe bucate delicioase și, din această cauză, uneori fac abuz de mâncare și uită de sănătate. Carnea de miel este considerată de nutriționiști o ”carne grea”. Aceasta trebuie consumată corect, pentru a nu dăuna sănătății. Mai mult, trebuie să fiți foarte atenți atunci când o cumpărați. Din păcate, în țara noastră sunt o mulțime de locuri neautorizate de comerț, unde nimeni nu răspunde de calitatea produselor.

Șeful Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, a declarat pentru emedicina.md că, în țara noastră, toți mieii, care ajung în comerț, trebuie verificați de medicii veterinari. Fie că este vorba despre cei crescuți la stâne, fie despre cei din gospodărie. Potrivit directorului ANSA, există un sistem de control al tuturor produselor de origine animală, dar se recomandă procurarea acestora doar din locuri autorizate. ”Când sunt trimiși spre comercializare sunt verificați. În fiecare piață autorizată este medicul nostru. Acesta aplică o ștampilă, care confirmă că a fost efectuat controlul. Dacă l-ați cumpărat de pe marginea străzii, nimeni nu poartă responsabilitate pentru calitatea cărnii, poate e bună, poate – nu. Poate exista șansa ca mielul să fie verificat înainte să ajungă în comerț, întrebați-i pe vânzători, puteți verifica dacă există ștampila pusă de medic.” – ne-a sfătuit Gheorghe Gaberi.

Specialiștii mai spun că trebuie de examinat atent aspectul cărnii de miel atunci când vrem să o cumpăram. Mirosul acesteia nu este precum cel de oaie și este elastică la atingere. Fiți foarte atenți să nu fie lipicioasă și să aibă o nuanță roz pal. Cu cât culoarea mușchilor este mai închisă, iar grăsimea mai gălbuie, cu atât mielul este mai bătrân. Această carne se alterează foarte repede, deci trebuie păstrată în frigider, la o temperatură de maximum patru grade Celsius. Chiar dacă mulți moldoveni optează pentru miei de maximum cinci kilograme, trebuie să țineți cont de faptul că cei mari, care au peste 10 kilograme, au carnea mai ușor de digerat. Cei mici conțin purine, care îngreunează digestia și pot provoca probleme la stomac și pancreas.

watermarked-pulpa-de-miel-la-cuptor-a-la-nicolai-retetele-lui-nicolai-4De obicei, moldovenii preferă să gătească friptură din miel. Nutriționiștii recomandă însă ca această carne să fie fiartă sau făcută la temperaturi joase. Totuși, dacă vreți să aveți pe masă un miel rumen, puneți carnea în vin sau oțet, cu o zi înainte de Paște, și lăsați-o la frigider. Astfel, o veți face mai ușoară pentru digestie și mai gustoasă. Ulterior, poate fi preparată la cuptor sau pe grătar, dar în niciun caz prăjită.

Specialiștii în sănătate mai atenționează că aceasta este o carne destul de grea pentru organism. 100 de grame de carne de miel conțin: 220 de calorii, 31 g de proteine (60% din necesarul zilnic pentru un adult), 9 g de grăsimi, 3 g de carbohidrați, 1,2 g de fier și 95 mg de colesterol. Așadar, fiți atenți cu ce o combinați. Cea mai bună alegere sunt legumele crude, coapte sau fierte. Este mult mai ușor de digerat dacă este combinată cu verdețuri.

Și cum de pe masa de Paște nu lipsesc ouăle roșii, aveți mare grijă cum le consumați. Combinația dintre acestea și carnea de miel îngreunează activitatea sistemului digestiv. Încă un lucru important: mare atenție la consumul de alcool! Carnea de miel solicită foarte mult ficatul, iar adăugarea băuturilor spirtoase face dificilă eliminarea toxinelor din organism.

Carnea de miel este bogată în vitamina E, potasiu, calciu și fier. De asemenea, conține zinc, iar acest mineral este foarte bun pentru imunitate și metabolism. Mai are și seleniu, care are impact asupra funcționării creierului.

Totuși, consumată în exces, carnea de miel crește riscul îmbolnăvirii de pancreatită, mai ales atunci este prăjită.

Pentru că, în acest an, Învierea Domnului este sărbătorită de creștinii ortodocși puțin mai târziu, în data de 1 mai, mieii vor fi mai mari, chiar și de peste 10 kg. Veți putea găsi în magazine sau piețe miei mai mici, de 3-5 kg, doar că nu proaspeți, ci congelați. De exemplu, crescătorul de oi, Ghenadie Surugiu, din satul Dumeni, raionul Râșcani, care a avut miei de la 300 de oi, a vândut deja toată carnea. Potrivit lui, prețul de piață va depăși 80 de lei pentru un kilogram, în creștere cu 10 lei față de anul trecut. Tradiţia de a avea miel pe masa de Paşte este de origine biblică. Aceasta semnifică jertfa adusă de Iisus Hristos pentru mântuirea oamenilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *