Sindicaliștii din Sănătate și reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) nu susțin noul proiect de schimbare a modalității de salarizare a medicilor, care ar putea intra în vigoare din 1 iulie. Potrivit lor, documentul, care prevede majorări de aproximativ 50 la sută pentru tinerii specialiști, va crea inechități între medici.
Printr-o scrisoare expediată ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, Federația sindicală „Sănătate” a cerut organizarea unui forum în cadrul căruia să fie discutat proiectul noului mecanism de salarizare. Organizația pledează ca majorările să fie aplicate uniform pentru toți angajații din domeniul sănătății.
„Codul muncii ne vorbește despre egalitatea în drepturi, inclusiv la capitolul creșterea în carieră. Conform legislației actuale, fiecare lucrător medical poate susține, o dată la cinci ani, testele pentru a obține noi categorii de calificare. Proiectul noului regulament presupune însă o diferențiere. Un medic, proaspăt angajat, ar putea avea același salariu ca și unul care are un stagiu de 10 ani. Nu suntem împotriva majorărilor salariului, propunem însă o creștere de 20 la sută pentru toți angajații din medicină”, a declarat pentru e-medicina vicepreședintele Federației Sindicale „Sănătatea”, Igor Zubcu.
Reprezentanții organizației susțin că, pentru atragerea tinerilor specialiști, pot fi identificate alte modalități eficiente. „Evident, ne pronunțăm și noi pentru susținerea medicilor începători, însă nu-i putem discrimina nici pe cei care lucrează în sistem, de exemplu, de 30 de ani. Pentru susținerea tinerilor specialiști am putea majora indemnizațiile la angajare. Noi am propus deja ca aceste compensații unice, pentru primii trei ani de muncă, să crească de la 40 de mii, la 100 de mii de lei. De asemenea, statul poate veni cu garanții suplimentare, cum ar fi acordarea locuințelor, loturi de teren etc.”, a mai declarat Igor Zubcu.
Pe de altă parte, Ministerul Sănătății insistă ca Guvernul să aprobe de urgență proiectul privind noul sistem de salarizare. Documentul a fost elaborat în conformitate cu Programul de Guvernare și Strategia de dezvoltare a resurselor umane în domeniul sănătății. Potrivit acestuia, lefurile tuturor angajaților din sănătate vor crește în medie cu 20 la sută. De cea mai mare majorare se vor bucura medicii și asistenții începători, cu o experiență de muncă de până la zece ani. În felul acesta, susțin reprezentanții Ministerului Sănătății, vor fi eliminate inechitățile din actualul sistem de salarizare, când leafa unui tânăr specialist este de 2-3 ori mai mică.
Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Nicolae Jelamschi, a declarat pentru emedicina.md că este inexplicabil faptul că, după ce au elaborat alături de colegii de la Federația sindicală „Sănătate” noul regulament de salarizare, aceștia din urmă declară că nu susțin proiectul din diverse motive. „Inechitatea privind salarizarea lucrătorilor medicali se manifestă prin discrepanța mare în salariile tinerilor specialiști și celor cu experiență în muncă. Prin acest regulament, ne propunem să creștem semnificativ lefurile tinerilor specialiști, dar și a celor cu un stagiu mare. De asemenea, introducerea plății pentru indicatorii de performanță va stimula lucrătorii medicali să presteze servicii de calitate, pentru care vor fi remunerați obiectiv și transparent. Astăzi, un tânăr angajat în sănătate are un salariu de două ori mai mic decât colegii săi, în pofida faptului că prestează aceeași muncă, are aceleași responsabilități și obligații.”
Nicolae Jelamschi s-a referit și la acordarea îndemnizațiilor suplimentare de 100.000 lei pentru angajare și la alte facilități pentru medici. ”Aceste privilegii sunt binevenite, doar că tinerii absolvenți refuză să se angajeze în domeniul sănătății din cauza salariilor mici și nu din pricina puținelor facilități. Discriminarea salarială nu poate fi acoperită de o îndemnizație sau alte înlesniri. Tinerii vor echitate privind acordarea lefurilor, atât timp cât responsabilitățile sunt aceleași pentru toți.”
Totodată, secretarul de stat al ministerului a menționat că propunerea CNAM, susținută de către unii dintre liderii de sindicat, de a majora salariul tarifar pentru prima categorie de calificare, de la 1000 la 1200 lei, precum și creșterea cu 20% a lefurilor tuturor angajaților din sănătate, este o abordare simplistă și depășită. Aceasta, pe lângă faptul că va menține inechitatea prezentă în salarizare, nu va influența în niciun fel scăderea continuă a numărului lucrătorilor medicali, repartizarea neuniformă în sistemul sănătății și îmbătrânirea personalului, care activează în instituțiile medico-sanitare. „Astfel de majorări au avut loc în 2012 și 2014, dar nu au avut niciun impact asupra angajării tinerilor în sistemul sănătății, iar migrația lucrătorilor medicali s-a intensificat”.
În prezent, aproximativ 5500 dintre medici și asistenți sunt pensionari, ceea ce înseamnă 20%. Tot atâția au vârsta de peste 55 ani, iar dintre absolvenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, doar jumătate se angajează în sistemul sănătății.
”Dacă nu vor fi întreprinse măsuri eficiente, în 5-10 ani vom rămâne fără jumătate dintre medici! Prin acest proiect, autoritățile își propun să stopeze exodul tinerilor doctori peste hotare, care refuză să se angajeze în spitalele din țară, din cauza salariilor mici și a inechității în salarizare”, a mai spus secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Nicolae Jelamschi.
În România, un tânăr specialist primește aproape 400 euro pe lună, iar cel din Moldova – 2000 de lei. Conform proiectului de majorare a salariilor medicilor, acesta va fi, în funcție de specialitate, de aproape 4000 lei. Totodată, Ministerul Sănătății va insista pentru creșterea anuală și indexarea salariilor.